Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica u sjeni kontraverza

VIDEO:'Protok vremena nikada neće umanjiti bol'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sjedinjenim Državama nizom je komemorativnih skupova obilježena deveta obljetnica terorističkih napada Al Qaide na New York i Washington u kojima je 11. rujna 2001. godine ubijeno gotovo 3,000 ljudi.

Obilježavanje godišnjice tih tragičnih događaja počelo je u subotu ujutro, minutom šutnje u New Yorku u 8:46 sati, u trenutku kada je prvi oteti putnički zrakoplov udario u Sjeverni toranj Svjetskog trgovinskog centra (WTC).

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan i Ana Hinić - 2 Ravnateljice nije bilo Roditelj u učionici nasrnuo na profesora: "Ovo nije prvi napad u toj školi, što je poduzela ravnateljica?" Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

Na svečanosti u blizini 'Ground Zero-a', mjestu rušenja tornjeva blizanaca WTC-a na Manhattanu, okupile su se tisuće članova obitelji mnogih od 2.752 žrtve napada, noseći njihove fotografije, bacajući cvijeće u spomen fontanu i čitajući imena svih žrtava.

U čitanju imena žrtava pridružili su im se i radnici s gradilišta spomen-muzeja na 'Ground Zero-u'. Do 2013. godine na tom bi mjestu trebala biti izgrađene najviša zgrada u SAD-u, 541 metara visoki Toranj slobode. Visina tornja nosi simbolično značenje jer iznosi 1776 stopa, što je godina proglašenja neovisnosti SAD-a.

Spomenik s 184 metalne klupe i stabla

Uz gradske i regionalne dužnosnike, na komemoraciji u New Yorku sudjelovao je potpredsjednik SAD-a Joe Biden, dok je predsjednik Barack Obama odao poštu žrtvama 11. rujna na skupu kod Pentagona, u predgrađu Washingtona, gdje spomenik s 184 metalne klupe i stabla podsjeća na isti broj poginulih u udaru otetog putničkog zrakoplova u zgradu američkog ministarstva obrane.

Oštećeno krilo zgrade Pentagona obnovljeno je 2002. godine, a spomenik žrtvama podignut je 2008.

'Gotovo 3.000 života izgubljeno je u najsmrtonosnijem napadu na američkom tlu u našoj povijesti', kazao je Obama. 'Mi nikada nećemo zaboraviti slike nestajanja zrakoplova u zgradama ili fotografije koje su ostavili rođaci nestalih. I dok je devet godina došlo i prošlo od toga rujanskog jutra, protok vremena nikada neće umanjiti bol i gubitak zauvijek utisnut u svijesti našega naroda', naglasio je.

Nakon politički teškog tjedna, u kojem je Obama pozvao pastora s Floride Terrya Jonesa da odustane od prosvjednog spaljivanja Kurana na obljetnicu 11. rujna i podsjetio Amerikance da je vjerska snošnjivost među temeljnim vrijednosti zemlje, on na skupu u Pentagonu nije spomenuo rastuće antiislamsko raspoloženje u SAD-u.

'S ljudskošću odgovoriti na izopačenosti'

Obama je ponovio svoj poziv da se s ljudskošću odgovori na izopačenosti. Istodobno je istakao da će SAD i dalje progoniti ljude odgovorne za 'barbarske' napade 11. rujna, uključujući i Osamu bin Ladena, te da 'nikada neće popuštati u obrani svoje zemlje'. 'Mi ćemo obnoviti istinski duh toga dana. Ne ljudsku sposobnost za zlo, nego ljudsku sposobnost za dobro. Ne želju da se uništi, već poticaj da se sačuva', rekao je Obama.

U republikanskom odgovoru na Obamin prigodni govor, čelnik manjine u Predstavničkom domu Kongresa John Boehner objavio je priopćenje u kojem pored sjećanja na žrtve, poziva na nacionalnu budnost i nastavak borbe protiv ekstremizma i terorizma. 'Budući da su teroristi pokazali sposobnost prilagođavanja, sada više nego ikada, kao građani i domoljubi, mi moramo ostati budni u našim naporima da se suočimo i porazimo terorističke prijetnje', rekao je Boehner.

Na komemoraciji u Pentagonu govorili su i ministar obrane Robert Gates, te zapovjednik združenog stožera admiral Mike Mullen. Prva dama Michelle Obama i bivša prva dama Laura Bush govorile su na komemoraciji u Shanksvilleu, u Pennysilvaniji, održanoj u spomen na 40 putnika i članova posade koji su poginuli, kada se četvrti oteti zrakoplov srušio se u polju. U tom je zrakoplovu, za koji se vjeruje da je bio usmjeren na Bijelu kuću ili Kongres, prije pada došlo do napada putnika na otmičare. U Shanksvilleu je u tijeku izgradnja nacionalnog spomenika žrtvama.

Obljetnica u sjeni kontraverza

Ovogodišnja obljetnica 11. rujna, protiče u sjeni dviju kontroverzi koje odražavaju rastuću islamofobiju u SAD-u: burne nacionalne rasprave oko plana gradnje islamskog centra i džamije na Manhattanu, nedaleko od Ground Zeroa, te nacionalne i globalne zabrinutosti koju je izazvao pastor s Floride Terry Jones najavom prosvjednog spaljivanja Kurana - koje je definitivno otkazao tek u subotu, kada je doputovao u New York.

U petak navečer, stotine pristaša predložene gradnje islamskog kulturnog centra okupilo se na Manhattanu, gdje su uz upaljene svijeće, pjevali i molili. Obljetnica 11. rujna obilježava se kao Nacionalni dan sjećanja i služenja zajednici, na koji su američki građani pozvani da se uključe u brojne volonterske aktivnosti i doniranje.

>> 'Bez 'teorija zavjere' za neke informacije nikada ne bismo znali'

>> Kontroverzni pastor Jones otputovao u New York

>> Napad na WTC: 9. godina od događaja koji je promijenio svijet

Skupina od 19 pripadnika Al Qaide ujutro 11. rujna 2001. otela je četiri putnička zrakoplova koji su poletjeli iz Bostona, Newarka i Washingtona za Zapadnu obalu SAD-a, i zabila se s njima u dva tornja WTC-a u New Yorku, te u zgradu Pentagona kod Washingtona, dok je četvrti pao u polje u Pennsylvaniji. Ukupan broj žrtava toga koordiniranog samoubilačkog napada je 2,996 osoba, uključujući 19 otmičara. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene