Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svemoćni predsjednik najveće srednjoazijske države, Kazahstana, pobijedio je na izborima s 95,5 posto glasova. Čak je i protukandidat glasovao za njega.


Na nepravilnosti upozorava OESS. Na čelu njegove misije u Kazahstanu je bivši hrvatski šef diplomacije Tonino Picula. Pobjednik izbora u Kazahstanu znao se i prije prebrojavanja listića. Nursultan Nazarbajev kojeg sunarodnjaci zovu i tata, vlada tom najvećom srednjoazijskom zemljom već dva desetljeća.

Vezani članci Zoran Milanović Grabar-Kitarović završila predsjednički mandat s Pahorom, Milanović ga počinje Andrej Plenković i ministri Donosimo modni pregled inauguracije - doznajte tko je pogodio, a tko pogriješio odabirom?

'Svi zajedno glasovat ćemo za stabilnost našeg društva, prijateljstvo i našu multietničku državu, za našu budućnost i budućnost naše zemlje', poručio je Nursultan Nazarbajev, predsjednik Kazahstana. Ovaj je put osvojio 95 cijelih 5 posto glasova. Oporba je izbore bojkotirala i nazvala ih lakrdijom. Imao je tri protukandidata, sva trojica su mu odana, pa je tako jedan i javno rekao kako nije glasovao za sebe, već za Nazarbajeva.

Bez ijednih slobodnih izbora

OESS niti jedne izbore do sada u Kazahstanu nije ocijenio slobodnim, ali Kazahstan je prošle godine predsjedao istom tom organizacijom. Bogata uranom, naftom i plinom, prva je bivša država SSSR-a koja je otplatila svoj dug MMF-u. Europske i američke tvrtke uložile su tamo oko 150 milijardi dolara. Promatračima izbora šef je naš bivši ministar vanjskih poslova.

'Nadamo se da će zemlja iskoristi ove izbore kao iskustvo iz kojih će naučiti kako poboljšati sljedeće i osigurati da se u kampanji izmjenjuju prava različita politička gledišta', kaže Tonino Picula, šef promatračke misije OESS-a. Kazahstanom upravlja klan Nazarbajev. Predsjednik ima tri kćeri, a jednu od afera priuštio mu je zet. Rahat Alijev bio je i veleposlanik u Hrvatskoj. U Europu je protjeran po kazni, jer ga se sumnjičilo za otmice poslovnih ljudi. Na kraju mandata odbio se vratiti kući, pa je u Austriji dobio politički azil.