Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi poglavar Katoličke crkve dan je započeo iznenadivši svećenike u najstarijoj crkvi na svijetu koja je posvećena Djevici Mariji. U međuvremenu je iz Vatikana procurilo nekoliko zanimljivih detalja o sinoćnjim događajima.


Svećenici u rimskoj bazilici Santa Maria Maggiore danas su neočekivano dobili gosta iznenađenja - novoizabranog papu Franju. On je jučer najavio da će se u jednoj od crkava u Vječnom gradu danas pomoliti Bogorodici, ali nije precizirao kojoj.

>> Papa Franjo je isusovac: Znate li tko su oni?

>> Papa Vinku Puljiću: 'A ti si iz trpeće Crkve'

Vezani članci Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP) Francuski kardinal upleten u skandal s pedofilijom u Crkvi sastao se s papom Franjom Papa Franjo (Foto: AFP) Vatikan priznao postojanje tajnih pravila za katoličke svećenike koji imaju djecu

Izabrao je gore spomenutu baziliku, inače najstariju crkvu posvećenu Djevici Mariji na svijetu, a iznenađeni su svećenici o njegovom dolasku obaviješteni tek desetak minuta prije.

Dojučerašnji nadbiskup Buenos Airesa Jorge Mario Bergoglio (76) kraće je vrijeme proveo u tihoj molitvi, tražeći da mu bude Bogorodica da putokaz u vođenju Katoličke crkve pogođene brojnim skandalima.

Zatim se sa smiješkom na licu pozdravio sa svećenicima, koji su mu u jednom trenutku i zapljeskali.

Umalo svađa zbog zlatnog križa

Inače, procurilo je i nekoliko detalja o događajima sinoć, nakon što je novi papa napustio balkon Bazilike svetog Petra. Tako se ispostavilo da se Franjo umalo posvađao s monsinjorom Guidom Marinijem, koji mu je, kako javlja Il Messaggero, predložio da preko papinske halje odjene baršunasti crveni plašt, a da željezni križ koji je nosio prilikom zaređenja, zamijeni zlatnim.

'Stavite ga vi. Ja ću zadržati ovaj od željeza', navodno je rekao Franjo.

>> Evo što je novi papa napravio čim je otišao s balkona na Trgu svetog Petra

Inzistirao na plaćanju računa, odbio limuzinu

Također, sinoć je na povratku u vatikanski hotel u kojem su povodom konklave odsjeli kardinali, inzistirao da plati račun, premda je u tom trenutku zapravo već postao 'gazda kuće'. Iznos računa nije otkriven.

U Vatikanu su na današnjoj konferenciji za novinare potvrdili i da je, premda mu je ponuđen prijevoz limuzinom, papa Franjo do hotela odlučio otići u društvu ostalih kardinala - autobusom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook