Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedina električna centrala u pojasu Gaze koja osigurava 30 posto potreba palestinskog teritorija za električnom energijom, prestala je raditi u nedjelju navečer zbog nedostatka goriva koji je posljedica potpune izraelske blokade pojasa Gaze.


"Morali smo zaustaviti centralu zbog nedostatka goriva, 800.000 ljudi je u mraku", rekao je njezin direktor Derar Abu Sisi. "Zatvaranje centrale imat će teške posljedice za stanovnike, ali i za rad bolnica i vodocrpilišta", dodao je.

Vezani članci Opasna zgrada, branitelji na čekanju - 2 Gdje je zapelo? Stanari braniteljske zgrade pet godina čekaju sanaciju nakon požara: "Obećanja smo se dosad naslušali... Imamo toga i previše" Slika nije dostupna ZASTUPNICI OSTALI U MRAKU ''Ja se nadam da je Sabor ipak platio struju''

Dodao je da nema nikakvih informacija o mogućoj normalizaciji opskrbe koju bi mogao odobriti Izrael.

Na tjednoj sjednici održanoj u nedjelju izraelska vlada je odlučila zadržati blokadu, unatoč pozivima međunarodne zajednice, posebno Ujedinjenih naroda, da židovska država ponovo uspostavi normalnu dopremu hrane i goriva kako bi se spriječila humanitarna katastrofa u Gazi.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova izrazio je sumnju u to da je potpuni prestanak rada centrale bio potreban, sugerirajući da vladajući Hamas ima političkog interesa u prenaglašavanju učinka izraelskih mjera.

Čelnici izraelskog ministarstva obrane, kako prenosi izraelski radio, izjavili su pak da će Izrael i dalje osiguravati 75 posto potreba pojasa Gaze za električnom energijom.