Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Neboderi čiji se katovi rotiraju svaki za sebe!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U New Yorku su jučer predstavljeni detalji vezani uz gradnju dva rotirajuća nebodera u Dubaiu i Moskvi.

Radi se, naime, o prvim neboderima takve vrste, koji su konstruirani tako da se svaka etaža rotira sama za sebe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ugasili ga vatrogasci VIDEO Gorio krov nebodera: Vatrena proslava Nove godine u centru Zagreba, poznat uzrok požara Vojni neboder za smještaj vojnika - 4 Nastavak problema Ništa od vojnog nebodera ove jeseni: Kamere Nove TV snimile su pukotine na fasadi, MORH šuti o uzroku

Neboder koji će se graditi u Dubaiu imat će 80 katova i bit će kombinacija poslovnih prostora, hotela, apartmana te 10 luksuznih vila. Vile će biti smještene na samom vrhu zgrade te će imati mogućnost kontrolirati svoje rotiranje.

Kretanje preostalih 70 katova događat će se samo po sebi, a o tome kako će se to odvijati odlučit će arhitekti koji rade na ovom velikom projektu.

Ove zanimljive građevina posebne su i po tome što su dizajnirane tako da proizvode vlastitu električnu energiju.

'Opće je poznato da su neboderi izloženi vjetru. Na visinama koje dostižu neboderi vjetar se uvijek osjeti. Pomislio sam zašto ne bismo iskoristili snagu vjetra, umjesto da se borimo protiv njega', rekao je dr. David Fisher, arhitekt rotirajućih nebodera.

Ove grandiozne građevine neće dugo čekati na svoju realizaciju jer se otvorenje nebodera u Dubaiu očekuje već 2010. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene