Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanski zatvor Rebibija nije poput ostalih. Ovaj zatvor za žene, stanarkama omogućuje da kaznu odslužuju u društvu svoje djece, ako su mlađa od tri godine. U vrijeme blagdana ova povlastica na licu izaziva osmijehe, ali nerijetko i suze.


U Rebibiji, zatvoru smještenom u okolici Rima, kaznu odslužuje 15 zatvorenica, a u posebnom dijelu ustanove žive njihova djeca, točnije 15 mališana, mlađih od tri godine. Većina stanovnica Rebibije romske je nacionalnosti te služe kaznu zbog krađe. Jedna od njih, 18-godišnjakinja, rođena je u Italiji, ali podrijetlom je iz BiH i majka je dvoje djece. 'Kako sam provela Božić? Tužno. Bila sam bez svoje djece. Kći je kod kuće, sin u bolnici. Bilo je bolno, jer ostala djeca su bila s majkama', kaže Majitia Čirmić.

Vezani članci Ogromne gužve na zagrebačkoj žičari, redari masovno pišu kazne Svi u prirodu: Ogromne gužve na zagrebačkoj žičari, redari imaju pune ruke posla s kaznama Visibabe Inspektorat zaprijetio beračima visibaba: Kazne se penju i do 200 tisuća kuna!

Petomjesečni sinčić je u bolnici. Dok se ne vrati u Rebibiju, majka će ga viđati jedan sat na tjedan. Zatvorenica koja se nije željela snimati je iz Zagreba i također služi kaznu zbog krađe. Njezina kći nedavno je napunila tri godine i napustila rimski zatvor. 'Iako se šalite, smijete i razmjenjujete darove, ostaje činjenica da ste u zatvoru. Vi ste osoba koja Božić i Novu godinu provodi u zatvoru, bez djece i to izaziva veliku patnju', objasnila je zatvorenica Jelena Janković.

Za druge zatvorenice Božić je vrijeme slavlja. Uprava im omogućava da na ovaj blagdan s mališanima provedu neko vrijeme i na samo. Bez obzira na privilegije, ostaje činjenica da je Rebibija ipak samo zatvor, a toga su svjesne i njegove stanarke. 'Nisam krala jer mi se to sviđala ili zato što me netko prisiljavao. To mi je jednostavno bilo u krvi. Krala sam od djetinjstva. Sada se nadam normalnom životu sa svojom djecom', rekla je na kraju Čirmić. Zatvorskim mališanima uprava Rebibije već sada pokušava omogućiti što je moguće normalniji život. Svaki vikend volonteri ih vode u parkove, a ako majke žele, mogu ih upisati u vrtiće izvan zatvora. U vrijeme blagdana, 10 dana mogu provesti s očevima ili drugom rodbinom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju