Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koriste priliku?!

VIDEO: SAD optužuju da pokušava vojno zauzeti Haiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni grad Haitija ponovno zadesio potres jačine 4,5 Richtera.

Epicentar potresa nalazio se na dubini od 10 km vrlo blizu glavnog grada, oko 25 km daleko od Port-au-Princea, navodi se u priopćenju američkog geološkog instituta.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse" Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a

Nakon razornog potresa jačine 7 Richtera koji je prošlog utorka pogodio Haiti i u kojem je gotovo potpuno uništen glavni grad Port-au-Prince, više od trideset naknadnih potresa zatreslo je Haiti. Naknadno podrhtavanje tla izazvalo je paniku među preživjelima koji žive na ulicama razorenog grada.

>> 'Miris smrti ne mogu oprati sapun i voda'

>> Haićanska siročad bespomoćna i sama

Liječnici Haićane ostavili na cjedilu

Užasima na Haitiju pridružili su se UN i liječnici, odlučivši se povući i pacjente ostaviti bez nadzora. Kritično ozlijeđene žrtve potresa na Haitiju doživjele su u petak navečer novi šok te su svojim očima gledale kako ih liječnici i medicinske sestre napuštaju po naredbi UN-ovih dužnosnika. Razlozi koji su navedeni, bili su one sigurnosne naravi.

Svjetski mediji sporadično izvještavaju o nasilju diljem prijestolnice Haitija, jedini liječnik koji je ostao u terenskoj UN-ovoj bolnici jest CNN-ov medicinski izvjestitelj Sanjay Gupta, koji je ostao brinuti se za potrebe 25 pacijenata. Kako u improviziranoj bolnici nema nikakvih zaliha, pacijentima nije mogao previše pomoći, osim što im je pazio na vitalne znakove života i dozirao anestetike i infuziju.

>> VIDEO: Na Haitiju do 200.000 poginulih, bande harače

>> VIDEO: Spasili 18-mjesečnu djevojčicu

CNN prenosi kako je Gupta ipak uspio čak stabilizirati tri pacijenta u kritičnom stanju, no kako je situacija iz minute u minutu sve teža i kako sve više pacijenata treba ozbiljnu pomoć. 'Nikad nisam bio u sličnoj situaciji. Ovo je nečuveno', kaže Gupta. U ionako pretrpane i zalihama slabo opremljene, bolnice, stalno pristižu ozlijeđeni u potresu, mnogi od kojih obilno krvare, ili imaju teške ozljede glave, ili amputirane udove. Gupta tvrdi kako bez novih doza krvi i ozbiljne pomoći, ti ljudi neće dugo poživjeti.

'Dežuram čitavu noć u terenskoj bolnici na Haitiju. Ima mnogo posla, ali svi su pacijenti stabilno. Od televizijske ekipe sam napravio pravi liječnički tim. Postoji zabrinutost oko nereda nedaleko odavde i to predstavlja dodatan problem', ističe Gupta, koji se oglasio i putem Twittera. Istaknuo je kako ne može vjerovati da su liječnici samo tako ostavili pacijente, gotovo na cjedilu.

Pod palmama u Port-au-Princeu, prizori borbe, preživljavanja i očaja, javlja Reuters. Haićani koji su ostali bez doma naseljavaju se u šatore. ‘Potrebna nam je voda, hrana. Ovdje ništa ne stiže. Oni koji su ovdje, gladni su’, rekla je jedna žena. Glasnogovornik ICRC-a Simon Schorno je u priopćenju naveo da nijedna četvrt nije pošteđena. Na glavnom trgu, Place du Champ de Mars, zadržava se 50.000 ljudi, naglašava humanitarna organizacija. Prema procjenama UN-a u petak samo u Port-au-Princeu ima 300.000 beskućnika. ICRC je zabilježila blizu 18.000 upita o osobama koje traže njihovi bližnji nakon potresa u utorak i samo 1.400 odgovora, naveo je Međunarodni odbor Crvenog Križa.

Podsjetimo, haićanske vlasti prema vlastitim procjenama tvrde kako je broj poginulih u potresu čak i do 200.000 te da je dosad pronađeno 50.000 leševa ispod ruševina. Razoran potres jačine 7 stupnjeva po Richteru početkom tjedna je pogodio područje Haitija te tu, ionako bijedom opustošenu zemlju, doslovce razorio i bacio na koljena, a mnogi svjetski mediji i agencije pišu kako je na pomolu prava humanitarna katastrofa.

Haiti sporazumom predao SAD-u nadzor nad glavnom zračnom lukom

Sjedinjene Države su potpisale bilateralni sporazum s Haitijem o preuzimanju nadzora nad zračnom lukom u Port-au-Princeu, kojim bi se trebali stvoriti uvjeti za sigurnu dopremu međunarodne humanitarne pomoći u tu potresom devastiranu karipsku državu.

‘Danas poslijepodne haićanski premijer Jean-Max Bellerive potpisao je memorandum o razumijevanju kojim je nadzor nad zračnom lukom zajamčen SAD-u’, kazao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley, dodajući kako bi promet zračne luke Port-au-Princea uskoro mogao dostići kapacitet od 90 zrakoplova dnevno. SAD i Haiti u petak su također potpisali sporazum po kojem američki liječnici mogu tretirati stradale u potresu, bez procedure koja je od njih ranije tražena za liječničku praksu u Haitiju. Crowley je kazao kako je do petka popodne iz Haitija evakuirano oko 200 američkih državljana, te da će do kraja dana njihov broj premašiti tisuću.

Francuskom zrakoplovu-bolnici je zabranjeno slijetanje u međunarodnu zračnu luku koja je bila zakrčena desetcima zrakoplova za prijevoz spasilačkih ekipa i pošiljkama pomoći za žrtve potresa koji je u utorak pogodio tu zemlju. On je dodao da je američka državna tajnica Hillary Clinton u petak razgovarala s brazilskim ministrom vanjskih poslova Celso Luiz Nunes Amorimom, te da je u tom razgovoru otvorena mogućnost održavanja međunarodne donatorske konferencije za Haiti. Državna tajnica Clinton danas će posjetiti Haiti gdje će se sastati s predsjednikom Rene Prevalom, posjetiti urušeno sjedište misije UN-a i razgovarati s njezinim privremenim voditeljem Edmondom Muletom.

Clinton, koja putuje u Haiti s koordinatorom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Rajivom Shahom, u Port-au-Princu će se sastati i s američkim veleposlanikom Kenom Mertenom te s civilnim i vojnim čelnicima američke operacije pružanja pomoći žrtvama potresa. Američki predsjednik Barack Obama danas će u Bijeloj kući će primiti bivše predsjednike Georgea W. Busha i Billa Clintona s kojima će razgovarati o prikupljanju donacija za pomoć Haitiju.

Francuska prosvjeduje zbog zabrane slijetanja zrakoplova

Francuska je službeno prosvjedovala kod Sjedinjenih Država zbog njihova upravljanja zračnom lukom u Port-au-Princeu, gdje je francuskom zrakoplovu-bolnici zabranjeno slijetanje, rekao je državni tajnik za suradnju Alain Joyandet.

'Preko američkog veleposlanstva službeno sam prosvjedovao kod Amerikanaca', rekao je Joyandet novinarima u zračnoj luci u haićanskoj prijestolnici.

Pariz niječe ranije informacije o prosvjedu kod SAD-a

Francuska nije uložila nikakav prosvjed kod Sjedinjenih Država zbog njegova upravljanja zračnom lukom u Port-au-Princeu, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon izjave francuskog državnog tajnika da je 'službeno prosvjedovao' kod Washingtona.

'Nije bilo nikakva prosvjeda francuske vlade zbog upravljanja zračnom lukom u Port-au-Princeu', rekao je glasnogovornik Quai d'Orsayja Bernard Valero, odgovarajući na pitanje o izjavama državnog tajnika za suradnju Alaina Joyandeta na Haitiju.

'Francusko-američka suradnja u svezi sa žurnom pomoći Haitiju teče na najbolji mogući način, s obzirom na iznimno velike teškoće povezane s tragičnim posljedicama potresa koji je pogodio Haiti i s razmjerima nastale štete', dodao je Valero.

Daniel Ortega optužio SAD da vojno zaposjeda Haiti

Nikaragvanski predsjednik Daniel Ortega optužio je Sjedinjene Države da koriste kaos kako bi dovele svoje snage na taj karipski otok. 'Ozbiljno me zabrinjavaju događaji na Haitiju', zbog toga što se 'tragedija koristi kako bi se na Haiti dovele američke vojne snage koje već vojno kontroliraju zračnu luku', rekao je Ortega.

'Čini se da vojne baze nisu dovoljne' i da SAD 'želi iskoristiti tragediju haićanskog naroda kako bi ušao na Haiti i želim na to upozoriti', dodao je Ortega.

Padobranci iz američke 82. zračno-desantne divizije zauzeli su položaj oko uzletišta u zračnoj luci u Port-au-Princeu, sa zadaćom da osiguraju zonu tri dana nakon potresa. Pentagon je na Haiti poslao više od 10.000 vojnika, ratne brodove i medicinske ekipe uvježbane za krizna stanja kako bi pomogle žrtvama potresa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene