Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propala posvojenja

Haićanska siročad bespomoćna i sama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haiti je i dom stotinama tisuća siročadi. Takve će djece i nakon ovog razornog potresa biti sve više. Upozoravamo da su neki prizori koji slijede uznemirujući.

Oni nemaju nikog. Bespomoćni su, najugroženiji i najsiromašniji. Na Haitiju ih je stotine tisuća. Potres je još jedan udarac djeci koju nitko ne želi. 'Uspjeli smo danas dobiti nešto makarona iz obližnjih trgovina. Voda će biti problem. Gorivo isto. Guramo dan po dan', rekla je Laurie Bickel iz sirotišta 'Najmanji Božji anđeli'. Neki su završili u sirotištu jer su im roditelji umrli, mnoge su očevi i majke doveli i ostavili. Zbog siromaštva ili bolesti nisu se više mogli za njih brinuti. 'Njegova je majka HIV pozitivna. Trebao je biti posvojen', kaže Lisa Buxman, voditeljica sirotišta Linija srca.

Pročitajte i ovo Potraga za nestalima i spašavanje odsječenih nakon potresa na Tajvanu - 1 Utrka s vremenom FOTO Potraga za nestalima u potresu na Tajvanu: Stotine su odsječene, više od tisuću ozlijeđenih Juraj Pojatina Analiza stručnjaka Ljudi pod ruševinama, rupe na cestama... Što bi se dogodilo da je tajvanski potres pogodio Zagreb?

Ako i dođe do posvajanja, posvojitelji su najčešće Europljani ili Amerikanci. Oni se sada pitaju koliko će trajati dok odvedu svoje dijete kući. Zemlja je u kaosu, dokumenti pogubljeni, a djeca pate. I sirotišta i budući roditelji pritišću svoje vlade da djeci daju status izbjeglice ili pronađu neko slično rješenje kako bi što prije napustili uništenu zemlju. 'Sve je išlo brzo. Bili smo tako blizu da je dobijemo. Samo smo još čekali da tiskaju njezinu putovnicu, i sada se ovo dogodilo', kaže Lori Mindor, posvojiteljica.

>> VIDEO: Novi potres izazvao paniku na Haitiju

Prognoze su crne. Broj siročadi sada će drastično porasti. Tisuće majki i očeva bit će prisiljene napustiti svoju djecu kako bi barem ostala živa. Misionari sami kažu kako je jednostavno reći: 'U redu, imate djecu, brinite se za njih', ali na Haitiju to je ponekad jednostavno nemoguće. Izbor je smrt od gladi ili bolesti ili ostavljanje djeteta u sirotištu. Prije tri godine procijenjeno je da na Haitiju ima oko 380 tisuća siročadi. Vrlo rijetko ta djeca pronađu dom. Jedini koji su imali su izgubili.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene