Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog čuda na Hudsonu

VIDEO: Ključevi New Yorka pilotu koji je spasio sve putnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pilot Chesley Sullenberger i četiri člana posade Airbusa A320 US Airways-a, na letu 1549, od gradonačelnika New Yorka Michaela Bloomberga primili su 'ključeve grada' za sigurno slijetanje s oštećenim zrakoplovom u gradsku rijeku 15. siječnja, nazvano 'čudom na Hudsonu'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prinudno slijetanje VIDEO: Drama iznad NY, Boeingu se ugasio motor Slika nije dostupna Prisilno slijetanje VIDEO: Pilot putnicima: Pripremite se za udar! Glave dolje!

Oni koji su prvi požurili u spašavanje putnika su ponos cijeloga grada, međutim, oni ne bi mogli učiniti ništa bez brzog razmišljanja, hladnokrvnosti i izuzetne vještine veteranske posade zrakoplova, rekao je gradonačelnik Bloomberg na prigodnoj svečanosti u Gradskoj vijećnici. Chesley Sullenberger ili 'kapetan Cool' kako ga je nazvao Bloomberg, rekao je da od nesreće nije letio kao pilot, već samo kao putnik, te da se 'veseli povratku svojoj profesiji'.

Sullenberger je u prvom duljem intervju TV mreži CBS, u nedjeljnoj emisiji '60 minutes', rekao da je odmah znao da je 'gadno' i da je udar jata ptica koji je onesposobio oba motora zrakoplova 'osjetio kao najgoru moguću bol u želucu, kao da propada kroz pod'. Samo 90 sekundi nakon polijetanja iz zračne luke LaGuardia za Charlotte u Sjevernoj Karolini, Airbus A320 se sudario se s jatom kanadskih gusaka, ostavši bez potiska u oba motora. Simbolični ključevi grada daju se 'uglednim osobama ili počasnim gostima' New Yorka, prema priopćenju na web stranici gradonačelnika Bloomberga.

>> 'Bio sam užasnut, nisam mogao vjerovati'

>> Razgovor prilikom prizemljenja Airbusa 320

Bloomberg je za svog mandata podijelio 124 ključa grada, uključujući i 96 igračima, trenerima i dužnosnicima New York Giants-a 2008. za pobjedu u Super Bowlu, završnici doigravanja profesionalne lige američkog nogometa - National Football League. Sam ključ već 30-ak godina izrađuje tvrtka Ashburns Engravers, iz donjeg Manhattana. Pozlaćena replika ključa Gradske vijećnice iz 1812. godine, dugačka je oko 15 cm, teži oko 140 grama i košta 110 do 120 dolara, rekao je direktor Ashburnsa, Dan Deprima.

Pilot Sullenberger i posada primaju priznanja diljem SAD-a, od poziva na inauguraciju predsjednika Baracka Obame i Super Bowl, preko rezolucije Predstavničkog doma Kongresa i Senata, do Ceha pilota i navigatora, koji im je dodijelio 'Majstorske medalje'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene