Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Praznovjerje u Kambodži

VIDEO: Djeca boluju od bolesti koje na Zapadu više nema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok se na Zapadu slični slučajevi rijetki, u Kambodži je donedavno neonatalni tetanus bio jedan od glavnih uzročnika smrti kod djece.

Čak 10000 djece na godinu umre u toj zemlji, te 2000 trudnica i rodilja. Higijenski uvjeti, neznanje ali i tradicionalna vjerovanja uzroci su crnim brojkama, doznaje Provjereno.

Pročitajte i ovo Provjereno o nepravilnostima u općini Vođinci - 4 Večeras u Provjerenom Načelnik potrošio desetke tisuća eura na ilegalne objekte, a njegov je odgovor nevjerojatan: "Pa što da ja radim?" Provjereno: Elmina i Hajrudin Veletovac - 1 Bezgranična ljubav Već 13 godina brine za nepokretnu suprugu, još ga bude njezine posljednje riječi: "Nemoj juriti, bolje mi je sada..."

Dio statistike umalo je postao i maleni Ponleu. On danas ima 10 mjeseci. Jedno je od kambodžanske djece koje je za dlaku izbjeglo smrt. Rođen je kao potpuno zdrava beba. No, po dolasku kući, baka je sukladno običajima, njegov trbuh premazala pepelom.

Preko pupka koji još nije bio zarastao, zarazio se neonatalnim tetanusom. Dobio temperaturu, udovi su postali mlohavi. Završio je u bolnici gdje su na sreću brzo reagirali i cijepili ga. On je danas dobro, no kako kaže unicefov djelatnik u toj zemlji Aun Chum, prognozirati budućnost ovog djeteta, vrlo je teško.

Svaka treća Kambodžanka rađa u bolnici

Premda lokalno ministarstvo zdravstva i Unicef rade prije svega na edukaciji, programi koji su uz sponzore uspjeli razviti, donose rezultate. Programi imunizacije i cijepljenja provode se u gotovo svakom selu, otvorene su ambulante, renovirane bolnice.

Liječnik u provincijskoj bolnici u gradu Svay Riengu u blizini granice sa Vijetnamom, hvali se podacima da u toj pokrajini čak 70 posto žena danas rađa u bolnicama. No to je podatak samo za tu regiju. Na razini zemlje, podaci su porazni. Tek svaka treća Kambodžanka rađa u zdravstvenim ustanovama.

Rodilja Rithy koja je s nama popričala u toj bolnici, priznala nam je da se ovdje osjeća sigurnije. No od tradicionalnih vjerovanja, rijetka je trudnica odustala. Naime, na 34 stupnja, sve bebe i rodilje nose vunene kape, a svaka beba na uzglavlju ima ili nož ili škare. Jedan lokalni djelatnik Unicefa, priznao nam je da su stanovnici još uvijek pomalo praznovjerni. Vjeruju da ih ti mali rituali štite od zlih sila.

Prosječna plaća 40 dolara

Liječnik u provincijskoj bolnici u gradu Svay Riengu hvali se da u toj pokrajini čak 70 posto žena danas rađa u bolnicama Zemlja je to koja se još bori sa svojom stravičnom prošlošću koja joj je dala nadimak zemlja genocida. Većina ljudi jedva preživljava. Prosječna plaća je 40 dolara. Samohrana majka Ain koja je s nama podijelila svoju tužnu priču, nema ni toliko. Doslovce živi od riže koju dobije, i ribe koju majka s kojom živi, uspije uloviti.

U kućici sklepanoj od lima i palminih grana živi u uvjetima koji su i za tu zemlju nezamislivi. Njezin sinčić ima tek nekoliko mjeseci. Nada se da će njegova budućnost ipak biti svjetlija nego što je njezina sadašnjost.

Unicefov cilj u suradnji sa sponzorom Pampersom je donacijom cjepiva protiv neonatalnog tetanusa, iskorijeniti tu bolest od koje je u cijelom svijetu na početku akcije umiralo 130.000 djece na godinu. Premda bosi i polugoli, dječica te zemlje, rijetkima se neće urezati u sjećanje. Ne zbog uvjeta u kojima žive, više zbog osmijeha koja toj djeci, ali i cijelom narodu, unatoč svemu, nikada ne silazi sa lica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene