Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Britanski plaćenici sudjelovali u zločinu

VIDEO Brutalna egzekucija objavljena na Instagramu mogla bi biti dokaz za ratni zločin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski Sky News je u posjedu snimke i fotografija na kojima se vidi umješanost britanskih boraca u ubijanja u Siriji - a to je čin koji bi mogao predstavljati ratni zločin.

Ove snimke, koje su otkrili istraživači Međunarodnog centra za proučavanje radikalizma, prikazuju džihadske pobunjenike koji ubijaju zarobljenika, pristašu predsjednika Bashara al Assada.

Vjeruje se kako je do ovog incidenta došlo tijekom posljednja dva tjedna i to u blizini Raqqe u sjevernoj Siriji.

Snimka je objavljena na Instagramu čovjeka za kojeg se vjeruje kako živi u Londonu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ubijen je Krvavi napad u Francuskoj: Muškarac nožem napao ljude, ubio jednu osobu Bruna Papić u Sinju - 4 Sinjani nezadovoljni Ivan Bulj vraća se u Sinj? Građani ogorčeni: "To ne bi bilo pametno"

Brutalna osveta: Sirijski ekstremisti javno razapinju na križ svoje neprijatelje

U tekstu koji opisuje video stoji kako je zarobljenik jedan od 'Basharovih pasa' te kako je ovo smaknuće osveta za smrt četvero kolega pobunjenika te silovanje jedne žene.

Spomenuta Međunarodni centar za proučavanje radikalizma nadzire profile na društvenim mrežama stotina stranih boraca u Siriji. Vjeruju kako je čovjek, koji je objavio ovaj video, član grupe britanskih boraca poznate kao Rahat al Tawheed. Riječ je o podružnici sunitskog džihad pokreta ISIS koja kontrolira veliko područje sjeverne Sirije.

Shiraz Maher, viši istraživač ovog Centra i djelatnik Kraljevskog koledža u Londonu, tvrdi kako je ubijanje zarobljenika ratni zločin po međunarodnom pravu.

'Ovo je nevjerojatno ozbiljno', izjavio je Maher.

'Vjerujemo kako glavne osobe uključene u pokret Rahat al Tawheed dolaze iz Londona. To smo zaključili na temelju razgovora sa stranim borcima, naše opsežne evidencije borbenih aktivnosti stranih vojnika u Siriji, kao i praćenja profila po društvenim mrežama, pojasnio je Maher.

Iako u videu nitko ne govori engleskim jezikom, analitičari ovog Centra vjeruju kako su jednog ubojicu identificirali kao britanskog državljanina. Upravo se on na snimci vidi kako puca u tijelo zarobljenika i to nekoliko sekundi nakon što mu je pucano u rame.

Analizom viđenoga - fizičke građe ubojice, ručnog sata kojeg nosi na ruci i još nekih detalja, stručnjaci iz ovog Centra su zaključili kako je riječ o istom čovjeku koji na ostalim videima ove džihadske grupe govori tečnim engleskim jezikom.

'Ne znamo je li zarobljenik bio živ ili mrtav u trenutku kad je ovaj Britanac pucao u njega, no to ne mijenja činjenicu kako je sudjelovao u egzekuciji', izjavio je istraživač Joseph Carter.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene