Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Islamističke frakcije

Brutalna osveta: Sirijski ekstremisti javno razapinju na križ svoje neprijatelje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islamistički ekstremisti koji svoje neprijatelje kažnjavaju na brutalan način, toliko su radikalni da se ih se odrekla i Al Quaida.

Islamistički ekstremisti u Siriji, toliko radikalni da ni Al-Quaida ne želi imati veze s njima, razapinju svoje neprijatelje.

Pročitajte i ovo Matejas Jozipović - 1 "Jesam li sad pravi Hrvat?" FOTO Šou u vijećnici: Donio križ, zastavu i majicu s hrvatskim grbom pa provocirao hadezeovce Slika nije dostupna Filipini: Oživljavanje Isusove muke bičevanjem i razapinjanjem na križ

Dok su javna razapinjanja na križ u današnje vrijeme uglavnom su dio rituala kojima kršanske zajednice obilježavaju Uskrs, u Siriji su stvarnost. Dvojica muškaraca navodno su razapeta u sirijskoj provinciji Raqqa u utorak, a njihove leševe čuvali su pripadnici jedne od najesktremnijih islamističkih frakcija.

VIDEO Dramatična snimka spašavanja djece nakon zračnog napada

Među oblicima pokolja koji su postali uobičajeni u Siriji, razapinjanje vjerojatno nije nimalo brutalnije od bombi ili napada otrovnim plinom. Međutim, ono je pokazatelj da zemlja sve dublje tone.

Šokantne fotografije objavljene su na Twitteru, a ispod jedne od njih je poruka da su 'upravo pogubili sedam špijuna koji su pokušali podmetnuti autobombe'. Osoba koja je objavila fotografije navodno je član islamističke skupine ISIS koju je početkom 2014. godine, navodno jer je bila preekstremna, odbacila  Al Quaida. Nije jasno jesu li ubijeni bili članovi drugih islamističkih skupina ili prorežimskih frakcija.

Šokantini kometari i hvaljenje snagom

Fotografije na društvenim mrežama sada dijele i protivnici ISIS-a kako bi ukazali na brutalnost grupe, ali i njezini ponosni članovi kako bi ukazali na svoju snagu i učinkovitost.

Osim čina, šokantan je i komentar koji se pojavio ispod jedne od fotografija. 'LOL, postao je novi lažni Isus', napisao je korisnik Twittera.

Javile se tinejdžerice koje su otišle u sveti rat: 'Ne brinite za nas!'

Raqqa, u kojoj su se raspeća navodno dogodila, prva je sirijska pokrajina koju je Assadov režim izgubio od strane pobunjenika. Članovi ISIS-a kontrolu su preuzeli 2013. godine. Mala kršćanska zajednica koja je ostala u tom dijelu ranije ove godine primila je ultimatum - ako žele ostati sigurni moraju platiti porez i pokoriti se određenim pravilima. Ponuđena su im tri izbora, preobraćenje na islam, prihvaćanje ograničenja ili smrt.

Razapinjanje nije novost

Inače, posljednja razapinjanja nisu prva koja je ISIS obavio od preuzimanja provincije. Bila su samo prva nakon Uskrsa. Prošli mjesec grupa je javno razapela navodnog lopova, piše The Daily Beast.

Slike razapetih ljudi uznemirujuće su za Zapad, ali još više su jezive onima koji žive na tom području i kojima su poruka što se događa onima koji ne stanu uz ISIS. Tijela koja vise na križu u središtu grada služe kao upozorenje i podsjetnik na moć skupine.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene