Venecija ponovno pod vodom - 3
Venecija ponovno pod vodom - 3 Foto: IPA/Pixsell

Razina poplavnih voda koje su pogodile Veneciju u srijedu je pala, no u tom gradu u laguni ne prestaju međusobna optuživanja vezana uz kašnjenje odluke o pokretanju novog i dugoočekivanog sustava barijera za obranu od visokih plima i poplava.


Sustav obrane protiv poplava, poznat kao MOSE, kojeg čini 78 jarko žutih barijera, aktiviran je u Veneciji tek u srijedu ujutro, nakon što dan ranije, kada je cijela Italija bila na udaru olujnog nevremena, sustav nije bio u upotrebi.

Vezani članci Poplavljena Venecija (Foto: AFP)1 - 2 Dijelovi poznate bazilike u Veneciji nepopravljivo oštećeni: "Temelji mramornih stupova moraju se mijenjati" Poplavljena Venecija (Foto: AFP)1 - 2 Italija se bori s poplavama i prevelikim brojem turista: "Ako ovako nastavimo, pretvorit ćemo se u prazan grad s lažnim ljudima"

MOSE nije bio operabilan u trenutku kada je razina vode u gradu u utorak poslijepodne dosegla 138 centimetara te su poplavljene brojne znamenitosti, uključujući i Trg sv. Marka. Sustav od 78 barijera postavljen je na tri pritoka u glavnu gradsku lagunu i trebao bi zadržati nadiranje vode i zaštititi grad.

Za odgađanje aktiviranja sustava je navodno je kriva buka u komunikacijskom kanalu. Naime, odluka o podizanju brana je na povjerenici Elisabetti Spitz, koju je postavila vlada u Rimu, dok gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro smatra da je grad taj koji bi trebao donositi odluku o aktiviranju MOSE-a.

Treba reagirati ranije

"Danas smo vidjeli da bi grad trebao donositi takvu odluku", rekao je Brugnaro. Tvrdi da bi gradonačelniku trebalo biti dozvoljeno da procijeni stanje jer je i sam vrlo dobro upoznat s problemom venecijanske luke.

MOSE se u pravilu aktivira tek kada se predviđa podizanje razine vode od 130 centimetara iznad uobičajene razine. U utorak se prognozirao porast vode od 125 cm, no snažan vjetar je podigao velike valove te je razina dosegla 140 cm iznad normale. Tada je bilo prekasno jer se MOSE mora pokrenuti 48 sati prije. "Ne radi se o tome da samo pritisnete tipku", kazala je za Corriere della Sera Spitz.

Brugnaro je kazao kako bi možda trebalo pokrenuti sustav pri nižim razinama voda. Vlasnici prodavaonica u Veneciji, uvelike pogođeni pandemijom koronavirusa, dodatno su iznervirani propustom u zaštiti grada od poplava.

Sustav je napredak, ali nije nepogrešiv

Luca Zaia, predsjednik regije Veneto, kazao je kako bi štete mogle dosegnuti 500 milijuna eura. MOSE, čije je stavljanje u funkciju bilo dugo odgađano, prvi put je upotrijebljen u listopadu i uspješno je obranio Veneciju od visoke plime i donio olakšanje gradu u laguni koji godinama trpi poplave. Od nedjelje je dvaput obranio grad od visoke plime.

Rad na MOSE-u počeo je prije punih 17 godina, a planiran je nekoliko desetljeća. Projekt je koštao gotovo šest milijardi eura.

Osmišljen 1984., projekt MOSE je trebao proraditi 2011., ali je bio popraćen tipičnim talijanskim boljkama, korupcijom, premašivanjem troškova i kašnjenjima. Konačno je isproban u srpnju i inženjeri su ocijenili da je spreman za upotrebu.