Venecija je u subotu prvi puta podigla dugo odgađane protupoplavne barijere nakon što su meteorolozi upozorili bi zbog oluja, u kombinaciji s visokom plimom, grad mogao biti potopljen.


Sustav protupoplavnih barijera MOSE čije je stavljanje u funkciju bilo dugo odgađano i prvi put je upotrijebljen u subotu uspješno je obranio Veneciju od visoke plime i donijelo olakšanje gradu u laguni koji godinama trpi poplave.

Vezani članci Australija, poplave Tisuće stanovnika u unutrašnjosti Australije napuštaju domove zbog opasnosti od poplava Venecija Bizarna krađa u Veneciji: Pogledajte što su drski francuski lopovi uspjeli ukrasti

Mreža od 78 jarko žutih barijera koje čuvaju ulaz u ranjivu venecijansku lagunu počela se podizati s morskog dna više od tri sata prije nego plima dosegne svoj maksimum.

Gradske vlasti predvidjele su plimu od 130 cm, što je znatno manje od razornog učinka iz studenog 2019., kada je razina vode dosegnula 187 cm i bila druga najveća poplava u povijesti tog grada.

Međutim, i današnjih 130 centimetara uobičajeno bi, u slučaju da nije bio upotrijebljen sustav barijera, poplavio dijelove Venecije. Kada je očekivani vrhunac vode bio dosegnut nešto iza podneva u subotu, slavni Trg sv. Marka koji prvi biva poplavljen, ostao je uglavnom suh.

"Danas je sve suho", napisao je na Twitteru gradonačelnik Luigi Brugnaro uz riječi "Ponos i radost".

Više milijardi eura vrijedan projekt obrane protiv poplave, poznat kao MOSE (Modulo Sperimentale Elektromeccanico – eksperimentalni elektromehanički modul), osmišljen je još 1984., i trebao je proraditi 2011., ali je bio popraćen korupcijom, premašivanjem troškova i kašnjenjima.

Konačno je isproban u srpnju i inženjeri su ocijenili da je spreman za upotrebu kada je loše vrijeme.

Venecijanske poplave, koje Talijani zovu "acqua alta" (visoki vodostaj) uzrokuje niz čimbenika koji se dodatno pogoršavaju zbog klimatskih promjena, poput rasta razine mora, neuobičajeno visokih plima i povlačenja tla, zbog čega grad tone.

MOSE bi trebao zaštititi Veneciju od plima visokih do tri metra, što je znatno iznad sadašnjih rekorda "acquae alte", no neki stručnjaci strahuju da bi se stanje moglo pogoršati zbog rasta razine mora izazvanog klimatskim promjenama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju