Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Palestinci iz gotovo svih političkih grupacija na ulicama Zapadne obale i Gaze do dugo u noć su slavili promjenu statusa u Ujeinjenim narodima.


Tisuće Palestinaca iz različitih političkih grupacija slavili su na ulicama Zapadne obale status promatračke države nečlanice UN-a što predstavlja povijesni trenutak za njih, javlja AFP. Nakon glasovanja u Općoj skupštini UN-a, uslijedilo je veliko slavlje u Ramallahu, Hebronu, Nablusu i drugim gradovima Zapadne obale, ali i u Gazi gdje su odjekivali pucnji u zrak.

>> UN neizravno priznao Palestinu!

Vezani članci Prosvjedi na granici Gaze i Izraela (Foto: AFP) Nakon ranjavanja dva izraelska vojnika, Izrael ubio dva militanta Hamasa i 19-godišnjeg prosvjednika Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Zveckanje oružjem: Izraelski premijer Netanyahu najavio veliku vojnu operaciju u Gazi kao posljednje rješenje

U školama je prekinuta nastava, dok su uposlenici u javnoj upravi radili pola radnog vremena. Na ulicama Ramallaha, sjedišta palestinske vlade, policija je morala blokirati puteve u samom središtu grada, dok su tisuće ljudi slavili s zastavama i vatrometom.

Reuters javlja da su u Betlehemu zvonila crkvena zvona u čast ishoda glasovanja u UN-u, dok se u Gazi zbio dotad nepojmljiv slučaj da su pripadnici suprostavljenih Hamasa i Fataha zajedno slavili stjecanje statusa nečlanice-promatrača.

"Hamas podržava bilo koju političku akciju koja vodi ostvarenju palestinske države", kazao je vođa Hamasa Ismail Haniya.

Od 193 članice UN-a "za" je glasovalo njih 138, protiv je bilo devet, a suzdržana je bila 41 članica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook