Najmanje 70.000 ljudi u Rimu prosvjedovalo je danas protiv štednje, a policija je zbog straha od izgreda na gradskim ulicama rasporedila veliki broj svojih ljudi.


Između 3.000 i 4.000 pripadnika sigurnosnih snaga raspoređeno je na ulicama, a neke trgovine su zbog straha od izgreda spustile željezne zastore.

Vezani članci Zračna luka u Italiji, ilusracija Popuštanje mjera zbog ljetnog turizma - od nedjelje lakše kod susjeda: "Dugo smo čekali ovaj potez" Neredi u Denveru - 2 Ljevičari se u Portlandu sukobili s policijom, u Seattleu porazbijali prozore na institucijama i zapalili američku zastavu

Ta se odluka pokazala ispravnom jer je dio prosvjednika izazvao nerede. Policijska su vozila napadnuta bocama, a banke i ministarstvo gospodarstva jajima.

'Zauzet ćemo grad', izvikivali su studenti koji su u povorci prošetali gradskim središtem.

Među prosvjednicima je bilo aktivista za prava useljenika i pravo na stan te protivnika gradnje pruge za superbrzi vlak između Liona i Torina, takozvane No-TAV ('Ne' superbrzom vlaku ili na tal. treno alta velocita).

'Imamo pravo na stan kao i Talijani. Liju krokodilske suze zbog mrtvih na Lampedusi, a nas ostavljaju na ulici', požalio se medijima prosvjednik Abubakar Sumahoro.

'Prosvjedujemo protiv štednje koja baca zemlju na koljena', rekao je Piero Bernocchi iz nezavisnog sindikata Cobasa. Po njegovoj ocjeni, takva politika 'nije ostvarila svoj cilj, a taj je smanjiti dug, dok politička klasa i dalje uživa u svojim povlasticama', dodao je.

Prije početka prosvjeda uhićeno je četrnaestero prosvjednika. Policija je zaplijenila lance, kacige, bejzbolske palice i nož.

>> STRAVIČNA TRAGEDIJA: Potonuo brod s 250 migranata, deseci mrtvih

Kako pišu novine, prosvjednici žele zauzeti stambene zgrade i hotele, u znak prosvjeda protiv nedovoljnog broja stanova za siromašne obitelji koje recesija, najdulja u Italiji nakon rata, snažno pogađa.

Po najnovijim podatcima, nezaposlenost je u Italiji u kolovozu dosegnula 12,2 posto aktivnog stanovništva. To je najviša stopa otkako se vodi statistika o nezaposlenosti, kako mjesečna (od 2004.), tako i tromjesečna (od 1977.).

Neki su prosvjednici proveli noć pod šatorima na velikom trgu ispred Bazilike svetog Ivana Lateranskog, nakon sindikalnih prosvjeda u petak praćenih štrajkom zaposlenih u gradskom prijevozu. (D.Š./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook