Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poznata švicarska banka UBS najavila je otpuštanje čak 10.000 zaposlenika kao jednu od mjera štednje.


Banka sa središtem u Zurichu smanjit će broj zaposlenih za čak 16 % (10.000 zaposlenika) u sljedeće tri godine kako bi uštedjeli 3,4 milijarde švicarskih franaka. UBS je u zadnjem kvartalu zabilježio gubitak od 2,3 milijardi američkih dolara te je uprava odlučila 'srezati' odjel investicijskog bankarstva.

Vezani članci Policija, ilustracija Pljačka u Opuzenu: Usred dana ušetao u banku i natjerao zaposlenike da mu predaju novac Novac, ilustracija - 4 Kredit u doba korone: Poduzetnici se žale da do novca ne mogu doći kao prije krize, banke tvrde da se uvjeti nisu pooštrili

Kao i mnoge europske banke, UBS je pretrpio velike gubitke zbog teškog ekonomskog stanja i recesije na globalnom financijskom tržištu te je uprava tražila pomoć od švicarskih vlasti, piše AP.

>> Bankar dobio 104 milijuna dolara od porezne službe

Podsjetimo i na slučaj španjolskih banaka koje su se također naple u teškoj krizi kada su štediše masovno počele povlačiti svoja sredstva. Prema procjenama Središnje europske banke ove godine je iz španjolskih banaka povučeno 154 milijarde eura te one čekaju financijsku pomoć iz Bruxellesa.

Vođe Europske Unije nadaju se da bi predložena bankovna unija mogla povratiti povjerenje u financijski sektor EU. Problem je u tome što regulatorna tijela neće početi funkcionirati do sljedeće godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook