Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka porezna služba dodijelila je 104 milijuna dolara bankaru, koji je postao zviždač i pomogao vlastima da razotkriju shemu kojom je najveća švicarska banka pomagala svojim američkim klijentima da izbjegnu porez.


Američka porezna služba dodijelila je 104 milijuna dolara bankaru, koji je postao zviždač i pomogao vlastima da razotkriju shemu kojom je najveća švicarska banka pomagala svojim američkim klijentima da izbjegnu porez, potvrdio je u utorak IRS, a prenosi Washington Post.

Podatak o nagradi objavio je pravni tim koji zastupa Bradleya Birkenfelda. Taj nekadašnji bankar UBS-a dao je saveznim istražiteljima detaljan opis svega što se događa u banci, ali je ipak završio u zatvoru na gotovo tri godine, jer je 2008. priznao krivnju za pomaganje jednom klijentu da izbjegne porez.

Birkenfeldovi odvjetnici kažu kako misle da je riječ o najvećoj nagradi, koja je dodijeljena jednom zviždaču u Sjedinjenim Državama. Nekoliko pravnih stručnjaka kaže kako je riječ o iznosu puno većem od onog za koji javnost zna od 2006., kad je IRS povećao fond nagrada za zviždače.

Vezani članci Ivana Brkić Tomljenović na Markovu trgu Peti krug poreznih rasterećenja: Provjerite što bi na snagu moglo stupiti od 2021. godine Ivo Bićanić, ekonomist Stručnjak upozorava: Reforme nisu uspješne, u Hrvatskoj se teret koronašoka prebacuje na buduće generacije

>> Švicarski bankarski div UBS otkrio da im je nanesena šteta od 2 milijarde dolara

Porezna uprava objašnjava odluku o dodjeli nagrade Birkenfeldovom 'izuzetnom suradnjom' i 'širinom i dubinom' informacija koje je pružio, a koje su sve vodile do 'dotad neviđenih postupaka' protiv UBS-a, kaže se IRS-ovom dokumentu, koji su The Washington Postu dali Birkenfeldovi odvjetnici.

Vlasti su pomoću tih podataka uspjele s UBS-om 2009. postići nagodbu tešku 780 milijuna dolara. Nakon toga UBS je priznao da je američkim klijentima pomagao izbjeći plaćanje poreza. Banka je poslije predala i popis od gotovo pet tisuća klijenata koji su izbjegli porez.

IRS-ov program amnestije odonda je prikupio gotovo pet milijarda dolara od ljudi, koji su sudjelovali u UBS-ovu ilegalnom programu, kažu Birkenfeldovi odvjetnici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook