Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Po prvi puta u više od deset godina Velika Britanija šalje 1.600 vojnika na Bliski Istok gdje će održati vojnu vježbu invazije na Irak.


Logistička vojna vježba u Jordanu usmjerena je na pripremu za potencijalnu konfrontaciju između Rusije i NATO snaga na istoku Europe. Prema izvorima iz vojske ova vojna vježba nema za cilj stvaranje vojnih baza koje će se boriti protiv Islamske države već služi kao priprema kojom će Velika Britanija u svakom trenutku moći poslati oko 30.000 vojnika i teškog naoružanja u bilo koji dio svijeta, ukoliko bude potrebno.

Vezani članci Njemačka kancelarka Angela Merkel Merkel osudila rasističko ubojstvo Georgea Floyda: "Rasizam je užasna stvar, a nažalost postoji i u Njemačkoj" Prosvjedi u SAD-u Policajac pucao u Latinoamerikanca jer je za čekić u njegovu džepu mislio da je pištolj

'Ovo nije priprema za obranu od ISIL-a već priprema za pridruživanje SAD-u u borbama na području Ukrajine', rekao je izvor iz vojske za Daily Telegraph.

Odluka o slanju vojnika na vojnu vježbu dolazi nakon što je prošle godine od strane američkih vojnih dužnosnika izdana zabrinutost o tome kako će s obzirom na rezanje troškova britanske vojske Velika Britanija izgubiti mogućnost slanja devizija u zajedničke operacije poput one 2003. na području Iraka.

Više od 300 vojnih vozila već je poslano u Jordan gdje će uz vojsku, logističari, liječnici i tajne službe, kao i eksperti za bombe izvoditi vojne vježbe.Nakon više od deset godina britanska vojska pokušat će svladati vještine potrebne za veće oružane sukobe.

Vojna vježba u Jordanu biti će najveća vježba takve vrste još od 2001. godine kada je vojska Velike Britanije održala vojnu vježbu pod nazivom Saif Sareea u Omanu.

Članovi postrojbi pripadnici su tri britanske divizije, a vojna vježba će uključivati 'taktiku teatralnog ulaska' koja uključuje slijetanje na neprijateljski teritorij i postavljanje terenske bolnice usred pustinje koja će se baviti kemijskim i biološkim oružjem.

Ruska je vlada u nekoliko navrata optuživala Zapad za širenje alarmnih informacija, a u srpnju prošle godine, Ruski je predsjednik izjavio kako bi potencijalni napad snaga NATO-a na Rusiju bio lud potez dodajući kako je proračun za savezničku vojsku čak 10 puta veći od ruskog, piše RT.

'Mislim da samo lud čovjek i samo u snu može pomisliti da će Rusija iznenada napasti NATO. Smatram da to neke zemlje iskorištavaju kako bi zastrašile ljude i Rusiju dovele na loš glas, Oni samo žele igrati ulogu zemalja na prvoj crti kako bi primile dodatnu vojnu, ekonomsku, financijsku ili neku drugu pomoć', rekao je Vladimir Putin.

Krajem prošlog mjeseca više od 80 vozila, uključujući teško naoružane mastife prebačeno je na brod u britanskoj vojnoj luci Marchwood u blizini Southamptona koji je potom krenuo na put prema jordanskom djelu Crvenog mora te luci Aqaba.

Jordan je ključni čimbenik u koaliciji koja se bori protiv terora Islamske države.Država se trenutno bori s velikim brojem izbjeglica što utječe i na gospodarsku situaciju u zemlji, a postoji i bojazan od širenja i jačanja utjecaja Islamske države.

Velika Britanije i Jordan imaju dugu vojnu vezu. Mnogi od njihovih časnika obučavani su u britanskoj Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst.

'Godišnja vježba u Jordanu predstavlja suočavanje britanske vojske sa izazovnim okruženjem u kojem se pokušava osigurati borbena spremnost, implementacija i podrška oklopnih snaga i do 30.000 vojnika bilo gdje u svijetu. Vježba će testirati ključne koncepte kao što su vremensko raspoređivanje i spremnost na uspostavu terenske bolnici i najnovije tehnike zbrinjavanja eksplozivnih naprava, sposobnosti pretraživanja, sve u cilju što boljeg suočavanja s prijetnjama Velikoj Britaniji i njezinim interesima', rekao je glasnogovornik vojske.