Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Sarajevu se vrše pretresi na deset lokacija, a dužnosnici obuhvaćeni akcijom osumnjičeni su za financijske malverzacije.


Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhitili su u četvrtak bivšeg ministra unutarnjih poslova entiteta Federacije BiH (FBiH) Predraga Kurteša u istrazi korupcijske afere oko uspostave računalnog sustava, povezane s još tri osobe i jednom privatnom tvrtkom, pri čemu je oštećen proračun za oko pola milijuna eura.

Vezani članci Andrija Jarak razgovara s novinarem Jutarnjeg lista Dušanom Miljušem (Foto: Dnevnik.hr) Predstava za javnost ili se nešto valja iza brda?: "Kad se uhićuju ljudi iz tog miljea, to je uvijek predstava. Vidjet ćemo jesu li samo karika u lancu" Policija u BiH, ilustracija (Foto: Pixsell,Armin Durgut) Policijska racija u Sarajevu: Uhićeno 15 dilera, zaplijenjeni droga, novac i terenac

Od ranog jutra pretreseno je više stanova i prostorija koje koriste osumnjičeni te su privedene četiri osobe.

Kako su naveli mediji, među njima je i bivši ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Predrag Kurteš (SDP BiH).

Po priopćenju iz Državnog odvjetništva BiH, osumnjičene osobe su pod istragom jer su, provodeći javne nabavke, zloporabili položaj i omogućili stjecanje nezakonite imovinske koristi u iznosu većem od milijun konvertibilnih maraka (oko pola milijuna eura). Nakon privođenja osumnjičenih državni odvjetnik iz posebnog odjela će ih ispitati te donijeti odluku hoće li odrediti mjere pritvora.

Iz FUP-a su naveli kako je policijska akcija potaknuta utvrđenim nepravilnostima u izvještaju o reviziji financijskih izvještaja Federalnog ministarstva unutarnjih poslova iz 2013. godine oko zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2,1 milijuna maraka.

Sumnja se kako su Kurteš i još četiri osobe, od kojih je jedan stranac, dogovorili nabavu softverske i hardverske opreme zbog uspostave Jedinstvenog sustava središnjeg matičnog registra FBiH. Pri tome su posao unaprijed dogovorili s jednom kompanijom bez provođenja javnog natječaja. Iz FUP-a dodaju kako se opravdano sumnja da su na taj način osumnjičeni nezakonito uzeli oko pola milijuna eura, čime su oštetili proračun Federacije BiH. (Hina)