Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijske malverzacije

Velika akcija u Sarajevu: U korupcijskoj aferi uhićen bivši ministar unutarnjih poslova u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sarajevu se vrše pretresi na deset lokacija, a dužnosnici obuhvaćeni akcijom osumnjičeni su za financijske malverzacije.

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhitili su u četvrtak bivšeg ministra unutarnjih poslova entiteta Federacije BiH (FBiH) Predraga Kurteša u istrazi korupcijske afere oko uspostave računalnog sustava, povezane s još tri osobe i jednom privatnom tvrtkom, pri čemu je oštećen proračun za oko pola milijuna eura.

Pročitajte i ovo Katarina Peović ne idu s SDP-om na izbore Peović komentirala Grbinovu izjavu: "Da nisu oni, mi bismo morali reći 'ne' toj koaliciji" Branko Grčić, Mirela Ahmetović Podrška predsjedniku SDP-ovci o Milanoviću: "Ljudi žele da netko opali šamarčinu koruptivnom HDZ-u"

Od ranog jutra pretreseno je više stanova i prostorija koje koriste osumnjičeni te su privedene četiri osobe.

Kako su naveli mediji, među njima je i bivši ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Predrag Kurteš (SDP BiH).

Po priopćenju iz Državnog odvjetništva BiH, osumnjičene osobe su pod istragom jer su, provodeći javne nabavke, zloporabili položaj i omogućili stjecanje nezakonite imovinske koristi u iznosu većem od milijun konvertibilnih maraka (oko pola milijuna eura). Nakon privođenja osumnjičenih državni odvjetnik iz posebnog odjela će ih ispitati te donijeti odluku hoće li odrediti mjere pritvora.

Iz FUP-a su naveli kako je policijska akcija potaknuta utvrđenim nepravilnostima u izvještaju o reviziji financijskih izvještaja Federalnog ministarstva unutarnjih poslova iz 2013. godine oko zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2,1 milijuna maraka.

Sumnja se kako su Kurteš i još četiri osobe, od kojih je jedan stranac, dogovorili nabavu softverske i hardverske opreme zbog uspostave Jedinstvenog sustava središnjeg matičnog registra FBiH. Pri tome su posao unaprijed dogovorili s jednom kompanijom bez provođenja javnog natječaja. Iz FUP-a dodaju kako se opravdano sumnja da su na taj način osumnjičeni nezakonito uzeli oko pola milijuna eura, čime su oštetili proračun Federacije BiH. (Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene