Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeni rezultati studije

Dvije trećine Nijemaca legalizirale bi pomoć pri samoubojstvu za neizlječivo bolesne

Bolnica, ilustracija (Foto: Getty)
Bolnica, ilustracija (Foto: Getty) Foto: Getty
Dvije trećine Nijemaca podržale bi legalizaciju aktivne pomoći pri eutanaziji, proizlazi iz studije instituta YouGov objavljene u petak.

Prema ovoj studiji, 67 posto ispitanih bi podržalo aktivnu pomoć pri suicidu za neizlječivo bolesne, 17 posto je protiv, a 16 posto nema mišljenje o toj temi.

Pročitajte i ovo Obrambeni sustav Patriot Zaliha Bundeswehra Ukrajini u ključnom trenutku stiže moćno oružje: "Pozivam druge čelnike da slijede taj primjer" Cesta, ilustracija Kao i prije 50 godina Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u prometu

Veći postotak ispitanih na istoku Njemačke (72 posto) podržava aktivnu pomoć pri samoubojstvu nego na zapadu zemlje (65 posto). Također je postotak onih koji podržavaju samoubojstvo veći što su ispitanici stariji.

Aktivna pomoć pri samoubojstvu u Njemačkoj je zabranjena. Tko neku osobu ubije na njezin vlastiti zahtjev, može biti osuđen na zatvorsku kaznu do pet godina.

Pasivna pomoć pri samoubojstvu, isključivanjem aparata za održavanje na životu ili davanjem lijekova koji umanjuju bol, ali neminovno vode ka smrti, dopušteni su u pojedinim slučajevima. Dopuštena je i priprema preparata koji vodi ka smrti i koji pacijent sam uzme.

Ovog tjedna Vrhovni sud Njemačke donio je odluku po kojoj liječnike oslobađa obveze reanimacije pacijenta protiv njihove volje nakon pokušaja samoubojstva.

Dva liječnika u Berlinu i Hamburgu nadgledala su dvoje pacijenata koji su dobrovoljno uzeli smrtonosni preparat. Pritom nisu poduzeli mjere koje bi pacijente vratile u život, nakon čega je protiv njih podnesena tužba zbog ubojstva iz nehaja.

Vrhovni sud potvrdio je oslobađajući presudu prvostupanjskih sudova koji su zaključili da je volja pacijenata za samoubojstvom bila više nego jasna.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene