Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovara na optužbe

Vatra i bijes usmjereni protiv autora: Trump ponovo kritizirao knjigu o njegovoj administraciji

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Američki predsjednik Donald Trump ponovno se u nedjelju narugao polemičnoj knjizi koja dovodi u sumnju njegovu sposobnost upravljanja, nazvavši je "lažnom knjigom" dok su dužnosnici njegove administracije branili njegov "politički genij".

Rasprava o 45. predsjedniku SAD-a potaknuta je u petak objavljivanjem knjige novinara Michaela Wolffa "Vatra i bijes: unutar Trumpove Bijele kuće".

Pročitajte i ovo Izbori u Americi Izborna utrka Sraz u Americi: U SAD-u se ovo nije dogodilo gotovo 70 godina Lara Trump Štednja ili osveta? "Krvoproliće u Republikanskoj stranci": Pogledajte što je napravio Trump i kako je prošla njegova snaha

Autor u njoj iznosi portret nekadašnjeg magnata nekretnina ustvrdivši da sva njegova okolina sumnja u njegove sposobnosti vođe. Ukazuje na njegovu nesposobnost koncentracije, gubitak pamćenja i sklonost televiziji kao glavnom izvoru njegova informiranja.

Michael Wolff kazao je u nedjelju na NBC-u da mu nije bio cilj napisati knjigu namjerno nesklonu predsjedniku. "Bio bih oduševljen drukčijom pričom: 'Donald Trump, taj neočekivani predsjednik, zapravo će uspjeti'. Ali to nije slučaj. Neće uspjeti. Gore je nego što smo mislili", objasnio je on.

"Moram se gnjaviti lažnom knjigom koju je napisao potpuno diskreditiran autor", napisao je američki predsjednik u tvitu ujutro nakon što se prethodnog dana nazvao "vrlo stabilnim genijem" odgovarajući na optužbe o svojim intelektualnim sposobnostima.

Dužnosnici Bijele kuće također su branili u političkim emisijama u nedjelju ujutro Trumpovu sposobnost da vodi zemlju.

Knjiga Michaela Wolffa kompilacija je povjeravanja predsjednika i približno 200 Trumpovih savjetnika tijekom 18 mjeseci izborne kampanje i nakon izbora predsjednika.

U jednom odlomku knjige, nekadašnji glavni Trumpov strateg Steve Bannon rekao je da smatra da je Trumpov sin, Donald Trump Jr., počinio "izdaju" susrevši se u lipnju 2016. s ruskom odvjetnicom koja je nudila kompromitirajuće informacije o Hillary Clinton.

Ta optužba je razbjesnila predsjednika Trumpa koji je optužio svojeg bivšeg glavnog stratega da je "izgubio razum" dok je Trumpova okolina pod istragom posebnog tužitelja Roberta Muellera o mogućem dosluhu s Rusijom radi utjecaja na izbore u studenom 2016. u korist republikanskog kandidata.

Bannon je u nedjelju povukao svoje optužbe. "Donald Trump Jr. je patriot i dobar čovjek", ustvrdio je Bannon u priopćenju požalivši zbog "kašnjenja mojeg odgovora na netočne informacije glede Dona Jr.-a". "Moje riječi odnosile su se na Paula Manaforta", bivšeg šefa Trumpove kampanje i kasnije optužena u ruskoj aferi, dodao je on. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene