Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva mjeseca uvjetno

Vatikan: Nakon bivšeg Papinog sobara krivim proglašen i pomagač

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikanski sud na današnjem je ročištu proglasio krivim informatičara za pomaganje bivšem Papinom sobaru u curenju informacija iz tajnih doikumenata.

Tako je 48-godišnjem Claudiu Sciarpellettiju određena uvjetna kazna zatvora od dva mjeseca zbog ometanja pravde, javlja BBC. Optužnica ga je teretila za pružanje pomoći Gabrieleu pri otkrivanju podataka, no sud je objavio kako smatra da je Sciarpelletti kriv samo za ometanje rada pravosuđe u istrazi, jer je tijekom istrage nekoliko puta izmijenio verziju događaja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Papina poruka Papa prozvao Rimsku kuriju: 'Klonite se ogovaranja!' Slika nije dostupna Curenje tajnih dokumenata Vatikan službeno objavio: Sudit će se Papinom sobaru!

Ranije je Paolo Gabriele, nekadašnji sobar pape Benedikta XVI., osuđen za krađu povjerljivih dokumenata na 18 mjeseci zatvorske kazne, koju će služiti u kućnom pritvoru i neće se na nju žaliti.

Na sudu u Vatikanu održano je danas ročište na kojem se utvrđivalo je li vatikanski informatičar Claudio Sciarpelletti pomagao Papinu sobaru Paolu Gabrieleu u krađi povjerljivih dokumenata koja je podigla buru u domaćoj i svjetskoj javnosti i koju su mediji prozvali Vatileaks.

>> Vatileaks: Sciarpelletti nije bio 'veliki prijatelj' papinog sobara

Suđenje je počelo u ponedjeljak pod predsjedanjem suca Giuseppea Dalla Torrea koji je predsjedao i u suđenju Gabrieleu. Suđenje prati tek deset novinara, bez fotografa i televizijskih kamera, radi poštovanja privatnosti optuženika. Sciarpelletti, informatičar zadužen za održavanje računala, već dvadeset godina radi u državnom tajništvu Svete Stolice.

U svibnju je u ladici njegova radnog stola pronađena omotnica s povjerljivim dokumentima za koju tvrdi da je nije otvorio, premda ju je primio dvije godine ranije. U vezi s osobom koja mu ju je predala davao je oprečne iskaze, rekavši prvo da je to bio Gabriele, a onda da je to bio jedan "monsinjor" iz državnog tajništva.

U toj su omotnici bile preslike dokumenata što su se našli u jednom poglavlju knjige "Njegova Svetost" novinara Gianluigija Nuzzija, objavljenoj proljetos, koja je otkrila aferu.

Informatičara se usto sumnjiči da je svojim oprečnim iskazima ometao istragu. Njegov odvjetnik Gianluca Benedetti istaknuo je da njegov klijent i Gabriele nisu bili prisni. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene