Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Curenje tajnih dokumenata

Vatikan službeno objavio: Sudit će se Papinom sobaru!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikan je u ponedjeljak službeno obznanio da će se zbog curenja tajnih vatikanskih dokumenata suditi bivšem osobnom sobaru pape Benedikta XVI., koji je to omogućio.

Sudit će se i vatikanskom informatičaru Claudiu Sciarpellettiju, kojemu je ime prvi put objavljeno.

Pročitajte i ovo Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo Donald Trump Zbog zadržavanja tajnih dokumenata Određen datum kad će se suditi Trumpu: Bivši predsjednik SAD-a neće biti zadovoljan odlukom

>> Papin sobar pušten iz zatvora u kućni pritvor

U dokumentu od 35 stranica o tom slučaju koji je potresao Svetu Stolicu, Vatikan navodi da je informatički stručnjak suodgovaran, jer je prešutio sobarovo postupanje.

Gabrieleu (46), koji je bio uhićen u svibnju, a od srpnja je u kućnome pritvoru, sudit će se za tešku krađu i mogao bi biti osuđen na kaznu od šest godina zatvora.

Sciarpelettiju će se suditi za prešućivanje, kazao je istražni sudac Piero Bonnet u dokumentu što ga je objavio Vatikan.

Suđenje neće početi prije 20. rujna, rekao je na konferenciji za novinare vatikanski glasnogovornik otac Federico Lombardi. Istraga traje i druge bi osobe mogle biti umiješane u skandal nazvan Vatileaks.

Gabriele je bio uhićen 23. svibnja pod sumnjom da posjeduje povjerljive i osobne Papine dokumente, kojima pristup ima vrlo malo ljudi. Osim Gabrielea, tu su još četiri časne sestre i dvojica njegovih tajnika, a u srpnju je pušten u kućni pritvor. Prijeti mu šest godina zatvora. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene