Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privatni posjet

Papa Franjo primio ruskog predsjednika Putina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prvom susretu pape Franje i ruskog predsjndika Vladimira Putina u ponedjeljak u Vatikanu u središtu razgovora našlo se pitanje koliko dvojica čelnika stvarno mogu napraviti za mir u Siriji i na Bliskom istoku, kao i na svijetu, a posebno je istaknut položaj kršćana na Bliskom istoku bez obzira kojoj crkvi pripadaju.

Papa Franjo i ruski predsjednik pozvali su na 'mirno rješenje' i pregovore koji uključuju 'sve etničke i vjerske sastavnice' u Siriji. Po službenim priopćenjima 'posebna je pozornost posvećena postizanju mira na Bliskom istoklu i teškom stanju u Siriji'.

Putin je Papi zahvalio na njegovom pismu skupu G20 u rujnu Sankt Petersburgu, kojime je Putin predsjedao, a koje je u određenoj mjeri utjecalo na čelnike vodećih zemalja svijeta prihvate da se pokuša pregovorima riješiti sirijska kriza.

>> Putin u Vatikanu: Ruski predsjednik po prvi put s papom Franjom

U pozadini posjeta su i odnosi između moskovskog patrijarha i Svete Stolice, koje uvjetuje i Papina osoba te su, primjerice, bili složeni za poljskog Pape Karola Wojtyle a opušteniji s njemačkim teologom Josephom Ratzingerom.

To pitanje se, međutim, nije našlo u prvom planu jer Putin nije nadležan za razgovor o ekumenskim temama s Papom. Ruski je predsjednik, međutim, Papi prenio pozdrave patrijarha Kirila, izvijestila je ANSA. Razgovor, na koji je Putin zakasnio trajao je 35 minuta u papinskoj biblioteci, u nazočnosti dva prevoditelja.

Predsjednik Putin Papu nije pozvao da posjeti Rusiju no glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi napomenuo je da 'to nije bilo ni očekivano', navodi agencija AFP. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Papa Franjo papa Franjo Vatikan objavio najnovije informacije o stanju Pape Papa Franjo Sada oporavak Iz Vatikana objavili: Operacija pape Franje prošla je bez komplikacija, trajala je tri sata - "Dobro je, budan i dobrog raspoloženja"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene