Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Autonomija Vatikanu

Vatikan odbio automatski prihvaćati talijanske zakone

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski zakoni od četvrtak se automatizmom ne primjenjuju na Vatikan, zahvaljujući odluci pape Benedikta XVI. kojoj je cilj osigurati Svetoj stolici veću autonomiju.

Jose Maria Serrano Ruiz, predsjednik Vatikanskog povjerenstva za zakonodavstvo, objasnio je u listu Osservatore Romano da mnogo talijanskih zakona nije u skladu s katoličkom doktrinom.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Objavio Vatikan Papa Franjo u posljednji tren otkazao sudjelovanje u važnoj procesiji Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

Novom odlukom mijenja se 80-godišnja praksa, koju su 1929. godine ustanovili papa Pio XI. i Benito Mussolini, po kojem je Vatikan automatizmom preuzimao talijanske zakone koji se odnose na Rim i okolnu regiju, a za ona područja u kojima Sveta stolica nije imala vlastite uredbe. 

>> Sud ponovo otvorio slučaj o eutanaziji djevojke u komi

Odluka Svete Stolice se djelomično tumači i kao reakcija na nedavnu odluku talijanskog suda koja je otvorila put liječnicima da izvrše eutanaziju na Talijanki koja je u komi 16 godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene