Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poljska želi potpisati poseban ugovor o vojnoj suradnji s Washingtonom koji će pratiti moguće postavljanje dijelova američkog proturaketnog štita na njezinom teritoriju, izjavio je šef poljske diplomacije Radoslaw Sikorski.


Sikorski koji boravi u Washingtonu gdje se treba sastati s državnom tajnicom Condoleezzom Rice izjavio je kako će odluka o prihvaćanju američkog štita u Poljskoj 'ovisiti o tijeku pregovora'.

Vezani članci Vojska u Poljskoj, ilustracija Uznemirujuća poruka poljskog ministra: "Europa je bliže ratu nego ikad u 30 godina" Slika nije dostupna NATO razmatra projekt američkog proturaketnog štita

'Sjedinjene Države su naš saveznik u NATO-u. No one nam ujedno predlažu temelje za vojnu suradnju i njezino jačanje. Stoga tu tješnju suradnju moramo unijeti u poseban ugovor kako bi ona služila našim međusobnim interesima', rekao je ministar.

Washington želi do 2012. godine postaviti deset rampa za presretače raketa u Poljskoj i najsuvremeniji radar u Republici Češkoj kako bi mogao uzvratiti na moguću prijetnju Irana prema američkom teritoriju.

Projekt je izazvao žestoko protivljenje Rusije koja ne želi da
Amerikanci postave svoju opremu pred njezinim pragom, u dvjema zemljama koje su nekad bile na području sovjetskog utjecaja.

Početkom siječnja, nova liberalna poljska vlada zaoštrila je ton prema Washingtonu tražeći da se sigurnost Poljske poveća u zamjenu za njezino sudjelovanje u proturaketnom štitu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju