Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NATO je počeo razmatrati političke i tehničke aspekte projekta postavljanja dijelova američkog proturaketnog štita u srednjoj Europi, objavio je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.


'Radimo na tehničkoj razini kako bismo odgovorili na stanoviti broj pitanja i razgovaramo na političkoj kako bismo utvrdili kako je odgovornost NATO-a u svezi s proturektnom obranom povezana s američkim bazama', kazao je Scheffer po završetku dvodnevnog sastanka ministara obrane Saveza u Vilniusu.

Vezani članci Vojarna - 1 Od derutnih zgrada koje vape za popravkom do "objekata za 21. stoljeće": Kakvo je stanje u hrvatskim vojarnama? Slika nije dostupna SAD odustao od proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj?

NATO planira zaključke tih razmatranja predstaviti predsjednicima država i vlada 26 zemalja članica Saveza koji će se sastati u Bukureštu od 2. do 4. travnja.

SAD želi postaviti u Poljskoj deset presretača raketa, a u Češkoj najsuvremeniji radar, kako bi mogao uzvratiti na eventualnu prijetnju nekih zemalja poput Irana prema njegovu teritoriju.

No, kako ocjenjuju diplomati pri NATO-u, Poljska i Češka žele da NATO potvrdi projekt kako bi ga u boljem svjetlu predstavile domaćoj javnosti koja mu zapravo nije sklona.

Dosad je stajalište Saveza bilo da je američki projekt bilateralna stvar između SAD-a i dviju zainteresiranih zemalja srednje Europe.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju