Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Franjo prvi je puta predvodio tradicionalni Križni put u rimskom Koloseumu na Veliki petak, dan nakon Velikog četvrtka kada je oprao noge zatvorenicima, što je bio događaj bez presedana u Vatikanu.


Papa Franjo je u Vatikanu predvodio obrede Muke Gospodnje u bazilici Svetog Petra. Na Spomendan Isusove muke i smrti, Papa prvi puta je predvodio križni put kod Koloseuma.

Vezani članci Papa Franjo u Vatikanu - 5 Papa Franjo pozvao na promjenu u ljudskim srcima i pomoć migrantima: "Tmina se nalazi u osobnim, obiteljskim i društvenim odnosima" Papa Franjo Božićna poruka pape Franje: Ne dopustite da vas propusti Crkve odvrate od Boga

Pošto je u zatvoru za maloljetnike Casal del Marmo oprao noge mladim delinkventima, među kojima su bile djevojke i muslimani, Papa je danas nastaio vazmeno trodnevlje na uobičajen način, i to čitanjem muke Gospodnje tijekom popodneva u bazilici svetog Petra.

Jedina veća promjena je što je htio da se skrate čitanja i procesije tijekom obreda koji će se održati do nedjelje, rekao je ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice, mons. Federico Lombardi. "To odgovara Papinoj želji za jednostavnošću. On je krajnje strog u slavljenju liturgije", istaknuo je.

Novi Papa (76) neće u Koloseumu nositi drveni križ na jednoj od četrnaest postaja koje se spominju Isusove muke i smrti na križu na Golgoti u Jeruzalemu. Papa će, poput njegova prethodnika Benedikta XVI., sjediti pod baldahinom na zaravni na Palatinu koji nadvisuje glasoviti amfiteatar gdje su u prvim stoljećima mučeničkom smrću umrle tisuće kršćana. Na kraju Križnog puta Papa će se obratiti vjernicima.

>> Papa svećenicima: Budite življi na misama, nemojte reciklirati iste propovijedi!

Pripremu ovogodišnjih razmišljanja o Križnom putu Benedikt XVI. je puno prije odreknuća povjerio libanonskom maronitskom patrijarhu Bechari Boutrosu Raiju, koji je zamolio dvoje mladih Libanonaca da pripreme tekst. Na taj način će se staviti naglasak na bliskoistočnu tragediju, rat u Siriji, težak suživot muslimana i kršćana, širenje islamizma i iseljavanje mnogih kršćana na Zapad.

Razmišljanja će se na mnogim mjestima pozivati na apostolsku ekshortaciju za Bliski istok koju je Benedikt XVI. objavio lani, dodaje otac Lombardi. Križ će uobičajenim putem nositi dvojica kineskih bogoslova, talijanske obitelji, redovnice iz Libanona i iz Nigerije i mladi iz Brazila, gdje će se koncem srpnja održati Svjetski dan mladih, uz Papinu nazočnost.

U središtu razmišljanja bit će zaštita života, prijetnja rata, nesnošljivost, progoni, ali i zakoni (pobačaj, eutanazija) koji, misli Crkva, ne štite dovoljno prava najslabijih. Otac Lombardi je kazao da je Franjo u četvrtak opet imao "dug, intenzivan, važan i lijep razgovor" s Benediktom XVI. koji boravi u papinskoj rezidenciji u Castel Gandolfu, na jugu Rima.

Razgovarali su o misi posvete ulja na Veliki četvrtak koju je papa Franjo slavio pred 1600 svećenika, na kojoj je govorio o krizi zvanja i naznačio osobine koje bi morao imati svećenik sutrašnjice: otvorenost, radost, susretljivost, spremnost "poći u rubne dijelove" svijeta, briga za konkretne potrebe vjernika.

Papa Franjo se rado susreće s ljudima i nerijetko odstupa od protokola, na veliko iznenađenje svojih suradnika. U četvrtak se pozvao na večeru koju je priredio zamjenik državnog tajnika Svete Stolice, mons. Giovanni Angelo Becciu, koji je ugostio sedmoricu svećenika koji djeluju na karitativnom polju, kazao je Lombardi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook