Više od 3 milijuna vjernika okupilo se na Copacabani. Papa Franjo predvodio je svetu misu povodom zatvaranja Svjetskog dana mladih i otkrio gdje će biti iduća velika proslava!


Misa na poznatoj Copacabani, gdje je s papom Franjom u molitvi bilo na tisuće mladih, ujedno je i završetak njegovog prvog papinskog putovanja u inozemstvo, a povodom 28. Svjetskog dana mladih.

Vezani članci Slika nije dostupna Papa iz favele uputio poruku protiv korupcije: 'Pobijedite zlo!' Slika nije dostupna Papa Franjo stigao u Brazil

Papa je najavio da će idući susret s mladima 2016. biti u Krakovu u Poljskoj. "Dragi mladi, idući Svjetski dan mladih, bit će 2016. u Krakovu u Poljskoj", rekao je.

Izbor Krakova u spomen je na poljskoga papu Ivana Pavla II. koji je bio iz te regije. Papa je pozvao mlade katolike da "bez straha" naviještaju svoju vjeru sve do "periferija" svijeta, svima bez razlike, istaknuvši da je "Evanđelje namijenjeno svima" a ne samo "najotvorenijima".

Govoreći pred više od tri milijuna vjernika, uglavnom mladih iz Brazila i Latinske Amerike, Papa je opetovao: "Nema granica ni međa: Isus nas šalje svima. Ne samo onima koji su mu bliži i koji su otvoreniji".

Hodočasnici su tijekom mise nosili golem transparent s fotografijom pape Franje koji je u 76. godini pokazao nevjerojatnu energiju tijekom boravka u Riju, pridobivši simpatije mladih svojom srdačnošću i iskrenošću.

Na misi su sudjelovali brazilska predsjednica Dilma Rousseff, argentinska predsjednica Cristina Kirchner i bolivijski predsjednik Evo Morales.

"Evanđelje je namijenjeno svima a ne samo nekima. Ne bojte se poći i nositi Krista posvuda, sve do egzistencijalnih periferija, pa i onima koji se čine udaljeniji i ravnodušniji. Gospodin treba svakoga, on želi da svi osjete toplinu njegova milosrđa", poručio je Papa iz Argentine koji je milosrđe istaknuo kao ključnu riječ svog pontifikata.

Dvadeset osmi Svjetski dan mladih održao se pod geslom "Pođite i učinite mojim učenicima sve narode" uzetim iz Evanđelja a tema su mu bile misije. "Crkva vas treba, treba vaše oduševljenje, stvaralački duh i radost kojima se odlikujete", dodao je Papa, na završetku svog prvog putovanja u inozemstvo tijekom pontifikata.

Nakon susreta s latinskoameričkim biskupima tijekom poslijepodneva, Sveti Otac treba poletjeti u Rim.

Oko 2 milijuna mladih na sinoćnjem bdijenju s Papom

'Nemojte se staviti na rep povijesnih zbivanja, budite protagonisti, gradite bolji svijet, svijet u kojem vlada bratstvo, svijet pravde, ljubavi, mira, solidarnosti. Idite uvijek naprijed! Nastavite pobjeđivati bezvoljnost i pružati kršćanski odgovor na društvena i politička pitanja. Budite graditelji budućnosti, koji rade na stvaranju boljeg svijeta', poručio je Papa na sinoćnjem molitvenom bdjenju Svjetskog dana mladih na Copacabani na kojem je sudjelovalo dva milijuna mladih, piše IKA

U govoru mladima Papa je krenuo od sv. Franje Asiškog koji je čuvši glas Raspetog da ide i popravi njegovu Crkvu, spremno odgovorio otkrivši s vremenom da se ne radi o gradnji materijalne građevine, nego o „stavljanju u službu Crkve, ljubeći je i radeći kako bi se u njoj uvijek sve više odražavalo lice Kristovo".

Naglasivši kako su mladi i danas potrebni Gospodinu, Sveti Otac ih je više put pozvao na trenutke šutnje i traženje odgovora u srcu na pitanja koja im je postavljao. „Dragi mladi, Gospodin vas treba. I danas zove svakog od vas da ga slijedite u Njegovoj Crkvi i da budete misionari. Gospodin vas danas zove, tebe, tebe, svakog od vas. Slušajte u srcu ono što kaže", rekao je Papa. Osvrnuvši se na činjenicu da je bdjenje zbog lošeg vremena moralo biti premješteno s Campus Fidei, Papa je rekao je upitao: „Ne govori li nam Gospodin da pravo polje vjere, pravi campus fidei, nije neko geografsko mjesto, nego smo to mi? Da, istina je! Svatko od nas, svatko od vas, ja, svi!" A iz toga proizlazi poziv učenika-misionara, za čije bolje razumijevanje se Papa poslužio trima slikama: polje kao mjesto za sijanje; polje kao mjesto za treniranje; polje kao gradilište.

Polazeći od Isusove prispodobe o sijaču i sjemenu, Papa je rekao da „svakog dana, ali danas na poseban način, Isus sije, kad prihvaćamo Božju riječ, tada smo mi polje vjere! Molim vas, dopustite da Krist i Njegova Riječ uđu u vaš život i da uzmognu isklijati i rasti". Papa je potom upitao: „Kakva smo mi vrsta tla, kakva vrsta tla želimo biti? Možda smo nekad poput ceste: slušamo Gospodina, ali u našem se životu ništa ne mijenja, jer dopuštamo da nas zagluše toliki površni pozivi koje slušamo". Ili „smo poput kamenitog tla: s oduševljenjem prihvaćamo Isusa, ali smo nepostojani i pred teškoćama nemamo hrabrosti ići protiv struje." Ili „smo poput trnovitog tla: stvari, negativne strasti guše u nama Gospodinovu riječ".

„Ali danas sam siguran," – nastavio je Papa – „da sjeme može pasti na dobru zemlju i da želite biti dobro tlo, ozbiljni a ne 'part-time' kršćani, ne 'plašljivi' ili 'kršćani izvana', nego autentični kršćani. Uvjeren sam da ne želite živjeti lažnu slobodu koja se povodi za modama i trenutnim pogodnostima. Znam da ciljate visoko, konačnim izborima koji daju puni smisao životu."

Govoreći potom o polju kao mjestu za vježbanje, Papa je rekao da rekao „Isus traži da ga slijedimo čitav život, da budemo njegovi učenici, da 'igramo u njegovoj momčadi'". A da bi igrač igrao u momčadi, „mora trenirati i to mnogo!", pri čemu „nam Isus nudi nešto mnogo veće od Svjetskog kupa. Isus nam daje mogućnost plodnog života, sretnog života te nam nudi i budućnost s Njim koja nema kraja, vječni život". A da bismo ušli u Isusovu momčad, potrebno je platiti ulaznicu, a ta „ulaznica je trenirati da 'budemo u formi', da se bez straha suočimo sa svim životnim situacijama, svjedočeći našu vjeru." I to kroz dijalog s Njim u molitvi, kroz sakramente i kroz bratsku ljubav.

U govor o polju kao gradilištu Papa je smjestio izgradnju Crkve kao obitelji braće koja prolaze istim putem pozvavši mlade: „Nemojte se staviti na rep povijesnih zbivanja, budite protagonisti, gradite bolji svijet, svijet u kojem vlada bratstvo, svijet pravde, ljubavi, mira, solidarnosti. Idite uvijek naprijed". A kad je riječ o Isusovoj Crkvi „svatko od nas je živi kamen", koji „teba graditi jedinstvo i sigurnost Crkve, a ne graditi malenu kapelicu koja može primiti samo grupicu ljudi. Isus od nas traži da njegova Crkva bude tako velika da može primiti čitavo čovječanstvo, da bude kuća za sve! Kaže meni, vama, svakome: 'Pođite i učinite mojim učenicima sve narode'. Večeras mu odgovorimo: Da, Gospodine, i ja želim biti živi kamen; zajedno želimo graditi Isusovu Crkvu! Želim poći i biti graditelj Kristove Crkve!

Rekavši potom kako prati vijesti iz svijeta u kojima mnogo mladih na ulicama izražava želju za pravednijim i bratskijim svijetom. Rekavši kako je riječ o mladim ljudima koji žele biti protagonisti promjene, Papa je poručio mladima na Copacabani: „Molim vas, ne govorite da su drugi protagonisti promjene. Vi ste ti koji imaju budućnost. Preko vas budućnost ulazi u svijet. I vas molim da budete protagonisti te promjene. Nastavite pobjeđivati bezvoljnost i pružati kršćanski odgovor na društvena i politička pitanja. Budite graditelji budućnosti, koji rade na stvaranju boljeg svijeta. Dragi mladi, molim vas, ne budite puki pasivni promatrači života, pozvao je Papa mlade. Na pitanje odakle početi, Papa je podsjetio na odgovor Majke Terezije: „Ti i ja! Od vas i od mene!"

Zaključujući svoju poruku mladima Sveti Otac je rekao: „Dragi prijatelji, ne zaboravite: vi ste polje vjere! Vi ste Kristovi atlete! Vi ste graditelji ljepše Crkve i boljeg svijeta. Uzdignimo svoj pogled prema Majci Božjoj. Ona pomaže nasljedovati Isusa, daje nam primjer svojim 'da' Bogu: Evo službenice Gospodnje neka mi bude po riječi tvojoj."

Po svršetku sinoćnjeg Papinog govora, mladi su rastavili maketu crkve, radosno odnoseći dijelove u različitim smjerovima simbolizirajući tako „izlazak iz sebe" u duhu Isusovih učenika-misonara. Potom je uslijedila procesija s Presvetim i euharistijsko klanjanje, praćeno molitvama, pjesmom i dugim trenucima šutnje uz suze mnogih sudionika. Papa je potom podijelio blagoslov te se uz pjesmu Zdravo, Kraljice zaustavio pred kipom Gospe od Aparecide. (IKA/D.B./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju