Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Franjo je tijekom posjeta faveli u Riju u četvrtak pozvao mlade Brazilce da se ne odlučuju za 'korupciju' ocijenivši da 'uspostava mira' u favelama neće biti trajna bez socijalne uključenosti i pravednosti.


"Vi ste, dragi mladi, nerijetko razočarani činjenicom (...) da su ljudi korumpirani i umjesto da traže opće dobro, traže svoj vlastiti probitak", istaknuo je Papa, smjerajući na socijalni bunt mladih Brazilaca protiv korupcije i siromaštva osnovnih javnih služba.

"Nikada ne gubite nadu. Stvarnost se može promijeniti, čovjek se može promijeniti", istaknuo je. Zatim se obratio mladima: "Vi koji ste posebno osjetljivi na nepravdu (...) prvi nastojte donositi dobro i ne prilagođavati se zlu nego ga pobjeđivati".

Tijekom posjeta Varginhi, omanjoj faveli na sjeveru Rija koja je do prije par mjeseci još bila pod kontrolom krijumčara droge, Papa je također ohrabrio "napore koje ulaže brazilsko društvo kako bi uključilo sve svoje sastavnice".

Vezani članci Ilustracija Zastrašujuć slučaj u Brazilu: 11-godišnjoj žrtvi silovanja zabranjen pobačaj, sutkinja završila pod istragom Slika nije dostupna 'Angažirajte se, upravo onako kako je to činio Isus!'

>> Papa Franjo posjetio favele u Rio de Janeiru

"Nikakva nastojanja na uspostavi mira neće biti trajna i nema sloge ni sreće u društvu koje zanemaruje, gura na rub i ostavlja dio sebe na periferiji".

"Samo onda kada smo kadri dijeliti doista se obogaćujemo. Sve što se dijeli, umnožava se", rekao je Papa u govoru koji je održao na nogometnom igralištu u Varginhi, po jakom pljusku.

Papa je govorio pred više tisuća stanovnika te zaboravljene i sumorne favele na sjeveru Rija, vidno ganutih, što su se okupili na igralištu bez trave.

>> Papa Franjo kritizirao trend dekriminalizacije droge u Južnoj Americi

Varginha je dio zajednice favela koje su prozvane "pojasom Gaze" zbog čestih i krvavih okršaja policije i krijumčara droge.

Sveti Otac je usto pozvao na zaštitu pet "temeljnih stupova" na kojima se temelje "nacija i njezina nematerijalna dobra: život, Božji dar koji uvijek treba štititi i promicati; obitelj, temelj zajedničkog života i lijek protiv raspada društva; cjelovito školovanje koje se ne svodi na puko prenošenje informacija radi stvaranja profita; zdravstvo koje mora tražiti opće dobro pojedinca (...) i sigurnost, u uvjerenju da se nasilje može pobijediti samo promjenom ljudskog srca". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju