Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je krenulo u Istanbulu

Prosvjedi diljem Turske se nastavljaju, dosad uhićeno 1.700 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nekoliko najvećih gradova u Turskoj nedjelja je bila obilježena demonstracijama protiv vlade premijera Erdogana, koji su se na cijelu državu proširili iz Istanbula. Ondje je sve počelo zbog spora oko uklanjanja jednog parka u centru grada.

Deseci tisuća Turaka izašli su u nedjelju ponovno na ulice četiriju najvećih turskih gradova i sukobili se s policijom trećeg dana najžešćih prosvjeda protiv vlade posljednjih godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Otpor zabranama' Tisuće ponovno na Taksimu, policija ih rastjerala vodenim topovima Slika nije dostupna Oteli mu i auto Zaplijenili mu klavir kojim je uveseljavao prosvjednike na Taksimu!

Prosvjedi u nedjelju nisu bili nasilni kao u protekla dva dana, no policija je uporabila suzavac u nastojanju da rastjera stotine ljudi s trga Kizilay u Ankari. Slični su sukobi izbili i u Izmiru i Adanu, trećem i četvrtom turskom gradu po veličini.

>> VIDEO Turski prosvjed u 90 sekundi: Suzavci, krv, kaos!

Ozračje je bilo vedrije na istanbulskom trgu Taksim, gdje su neki prosvjednici skandiranjem tražili ostavku premijera Erdogana, dok su drugi plesali i pjevali. Prisutnost policije nije bila uočljiva, no kasnije je došlo do sukoba policije i prosvjednika blizu Erdoganova ureda, izvijestila je agencija ANSA.

Turska je policija uhitila više od 1.700 osoba tijekom prosvjeda protiv vlade posljednja četiri dana u Istanbulu, Ankari i desecima drugih gradova, rekao je ministar unutarnjih poslova Muamer Guler. Veći dio privedenih, dodao je ministar, potom je pušten na slobodu, prenijela je agencija Anadolu. Po ministru, u posljednja četiri dana u cijelog Turskoj održano je 235 prosvjeda.

Mirni prosvjedi građana zbog urbanističkog projekta po kojemu bi se na mjestu parka Gezi, uz trg Taksim, izgradio trgovački centar, pretvorili su se u petak u žestoke prosvjede policije i prosvjednika koji su se nastavili i u subotu, sve dok se policija nije povukla. Prosvjednici su također optužili Erdoganovu vladu da želi "islamizirati" tursko društvo, pošto je vlada nedavno donijela zakon o ograničavanju konzumiranja i prodaje alkohola.

Još u petak navečer prosvjedi koji su počeli u Istanbulu proširili su se na druge gradove kao što je Izmir, Antalya i Ankara, gdje se policija sukobila s prosvjednicima koji su htjeli u povorci krenuti prema parlamentu.

Turske vlasti nisu objavile službene informacije o stradalima, a Amnesty International je u petak izvijestio da su dvije osobe poginule, a više od tisuću je ozlijeđeno, izvijestila je agencija AFP.

Erdogan je izjavio da prosvjedi nemaju veze s planovima gradnje. "Oni su potpuno ideološki", rekao je u razgovoru koji je emitirala turska televizija. "Glavna oporbena stranka koja poziva na otpor u svakoj ulici izaziva ove prosvjede... Riječ je o mojoj vladajućoj stranci, meni i dolazećim lokalnim izborima u Istanbulu i nastojanju da stranka AK tu izgubi glasove".

Erdogana, koji se u nedjelju na televiziji pojavio po četvrti put u posljednja 36 sata, opravdao je ograničenja uporabe alkohola brigom za zdravlje ljudi. "Želim da znaju da želim da je ograničenja zbog njihovog zdravlja... Tko god pije alkohol, alkholičar je", rekao je.

Glavna oporbena stranka, Republikanska narodna stranka (CHP), odbacila je tvrdnje da orkestrira nerede i za njih optužila Erdoganovu politiku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene