Obavijesti Video Pretražite Navigacija
materinski jezik

Institut za hrvatski jezik pozdravio odluku austrijske pokrajine: "Riječ je o velikom uspjehu hrvatske diplomacije"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Institut za hrvatski jezik pozdravio je odluku austrijske pokrajine Štajerske koja uvodi hrvatski jezik kao jezik nastave materinskog jezika.

Iz Instituta za hrvatski jezik (IHJ) ocijenili su da je odluka austrijske pokrajine Štajerske da hrvatski uvede kao jezik nastave materinskoga jezika veliki uspjeh hrvatske diplomacije i "najbolja vijest" koja je stigla nakon što je Hrvatski sabor donio Zakon o hrvatskom jeziku.

Štajerska će hrvatski jezik od sljedeće školske godine uvesti kao jezik nastave materinskoga jezika u svoj redoviti školski sustav umjesto nepostojećeg BKS (bošnjačkog/hrvatskog/srpskog) jezika.

"Riječ je o velikom uspjehu hrvatske diplomacije koji je rezultat dugogodišnjih nastojanja da austrijske vlasti i ondašnja troma školska administracija promijene potpuno neprihvatljivu praksu da se ne poštuje činjenica da ne postoji nikakav neprirodan jezični amalgam i da je hrvatski jezik već više od deset godina službeni jezik Europske unije", stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Vjekoslav Potočanac Potresna ispovijest Supruga HDZ-ovca privedenog zbog obiteljskog nasilja: "Pušten je iz pritvora, ne da mi da viđam djecu''

Iz IHJ su naglasili da hrvatska jezična manjina, koja u Austriji broji oko 200.000 pripadnika, već dugo ne prihvaća dosadašnju obrazovnu politiku te zbog takvog tretmana hrvatskoga jezika velika većina hrvatske djece, od njih gotovo 15.000, ne pohađa integrirani tip nastave, odnosno "materinski jezik", jer je jedini njihov materinski jezik - hrvatski.

Dodali su i da je taj hrvatski diplomatski uspjeh osobito važan pokazatelj da ima prostora za nadu da je to samo prvi korak k cjelovitom rješenju statusa i položaja hrvatskoga jezika i u svim ostalim austrijskim pokrajinama, odnosno na području cijele Republike Austrije.

Pročitajte i ovo Požar u Horvaćanskoj - 3 Intervencija u tijeku FOTO Gorio stan u Zagrebu: Pozvana hitna pomoć, jedna osoba se nagutala dima

"Ujedno je riječ i o potvrdi našeg stava da nastojanja nas iz jezikoslovne struke nisu dostatna bez potpore politike i diplomacije", poručili su iz IHJ.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u subotu da će austrijska pokrajina Štajerska od akademske godine 2024./25. uvesti hrvatski jezik kao samostalan predmet nastave materinskoga jezika u svoj redovni školski sustav.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene