Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Amazona je druga najveća rijeka na svijetu, a od nje je veći samo Nil. Znanstvenici su, međutim, otkrili da ispod rijeke Amazone teče još jedna, ogromna podzemna rijeka.


Istraživači brazilskog Nacionalnog opservatorija pronašli su dokaze postojanja podzemne rijeke duge čak 5.920 kilometara, što je otprilike ista dužina kao i sama rijeka Amazona na površini, prenosi Daily Mail.

Vezani članci Pljačka Najgori pokušaj pljačke? Htjeli su veliki televizor, a dobili su samo masnice i porezotine Nezgoda Ako vam treba opravdanje za kašnjenje na posao, poslužite se njezinim

Znanstvenici su do otkrića došli proučavanje promjena temperatura u 241 neaktivnom naftnom izvoru, koje je brazilska državna kompanija Petrobras iskopala još u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća. Nova rijeka, koju su znanstvenici nazvali Rio Hamza, teče na dubini od 3.993 metra pod površinom.

Računalne simulacija pokazala je kako rijeka do dubine od 1.707 metara teče gotovo vertikalno, a nakon toga drastično mijenja smjer i počinje teći gotovo horizontalno.

Novootkrivena rijeka dobila je ime po znanstveniku koji je predvodio tim, koji je proučavao spomenute naftne izvore. Za razliku od Amazone, čiji je prosječni protok 133.000 kubnih metara po sekundi, Rio Hamza ima daleko slabiji protok od tek 3.090 kubnih metara.

Znanstvenici su isto tako istaknuli kako je istraživanje te rijeke još uvijek u početnoj fazi te da će se njezin tok potvrditi do 2014. godine.