Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pacijenti koji su sudjelovali u zadnjoj fazi ispitivanja su prosječno dvadeset danamjesečno bolovali od vrlo jake migrene.


Farmaceutska tvrtka Eli Lilly and Co. u petak je izvijestila da su pacijenti s povremenom i kroničnom migrenom prijavili manji broj iscrpljujućih glavobolja nakon uzimanja njihova novog eksperimentalnog lijeka u odnosu na grupu pacijenata koja je dobila placebo.

Vezani članci Ilustracija Centar Zagreba bit će od petka zatvoren: Provjerite kako će izgledati regulacija prometa PR LG savjetuje: Kako postići savršenu čistoću rublja?

Od migrene pati oko 40 milijuna Amerikanaca, što američki zdravstveni sustav i poslodavce (zbog izgubljenih radnih dana) stoji oko 36 milijarda dolara, izvijestila je Zaklada za istraživanje migrene.

Dakle, uz zdravstvenu, migrena ima i jasne društveno-ekonomske implikacije, a zasad nema dovoljno učinkovitog lijeka koji bi uspio spriječiti epizode snažne pulsirajuće boli.

Pomoć za 13 milijuna pacijenata

Lijek galcanezumab farmaceutske tvrtke Eli Lilly jedan je od četiriju medikamenata koji bi u skoroj budućnosti mogli pomoći oko 13 milijuna pacijenata koji pate od najtežeg oblika ove bolesti.

Poput lijekova na kojima rade farmaceutske tvrtke Amgen Inc, Teva Pharmaceutical Industries i Alder Biopharmaceuticals, galcanezumab cilja protein koji je povezan sa signaliziranjem boli - CGRP ili peptid povezan s kalcitoninom (peptidni hormon).

Pacijenti s kroničnom migrenom koji su jednom mjesečno dobili dozu od 120 mg galcanezumaba prijavili su pet "migrenskih" dana mjesečno manje, a oni koji su dobili placebo oko tri dana manje.

Treba napomenuti da su pacijenti koji su sudjelovali u zadnjoj fazi studije u jednomjesečnom razdoblju prosječno dvadeset dana bolovali od vrlo jake migrene.

Zarada od 1,1 milijardu dolara do 2022.

Analitičarka banke Berenberg Laura Sutcliffe kazala je da, unatoč tomu što još nisu objavljeni potpuni rezultati istraživanja, novosti iz tvrtke Eli Lilly predstavljaju dobru novost. Nada se da će novi lijek protiv migrene do 2022. donijeti globalnu prodaju u iznosu od 1,10 milijarda dolara.

I Amgen Inc i Novartis u studenom su izvijestili da je i njihov rad na lijeku protiv migrene u zadnjoj fazi, a iz tvrtke Lilly kažu da će zahtjev za odobrenjem lijeka američkom FDA podnijeti u drugoj polovini 2017.

Migrena je kronična, epizodna primarna glavobolja. Simptomi u pravilu traju četiri do 72 sata i mogu biti iznimno jaki. Bol je često jednostrana, no ne uvijek, pulsirajuća, pogoršava se s fizičkom aktivnošću i praćena je autonomnim simptomima poput mučnine, osjetljivosti na svijetlo, zvuk i miris.

To je jedna od najčešćih vrsta glavobolje koja se javlja periodično. Prema različitim istraživanjima od nje pati od osam do 20 posto stanovnika. Učestalost je različita u različitim klimatskim područjima, a ovisi i o dobi, spolu te načinu života. Češća je u gradskim nego u seoskim sredinama ili se u gradu bolesnici češće javljaju liječniku.

U djetinjstvu i u osoba treće životne dobi je rjeđa. Kod žena se migrena javlja dva do tri puta češće nego kod muškaraca i većina istraživanja nalazi uzrok u povezanosti djelovanja hormona i pojave napadaja migrene. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju