Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri nove sorte

Uslijed klimatskih promjena Slovenija će uspješno uzgajati batat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako se ostvare dugoročne prognoze o promjeni klime i temperature u pojasu u kojem leži Slovenija, ta će zemlja postati pogodna za masovnu sadnju batata ili slatkog krumpira, tvrde slovenski stručnjaci koji su zadnjih godina razvili tri sorte ove suptropske trajnice, podrijetlom iz Srednje i Južne Amerike.

Slatki je krumpir perspektivna kultura jer se u Europi još ne uzgaja u velikim količinama, a otporan je na sušu, kazao je za ljubljansko "Delo" Dragan Žnidarčič, profesor hortikulture na ljubljanskome Biotehničkom fakultetu.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Damijan Šinigoj - 4 Teško je ozlijeđen Speleolog upao u špilju duboku 150 metara: Akcija spašavanja trajala 18 sati Slovenski specijalci, ilustracija Velika akcija Slovenski specijalci upali u osnovnu školu: Uhićena je učiteljica

Stručnjaci s tog fakulteta među ostalim se bave razvojem poljoprivrednih kultura i sorta koje bi zbog očekivanih klimatskih promjena mogle zamijeniti one koje sada dominiraju poljima.

Batat se, po mišljenju slovenskih eksperata već sada može uzgajati na gotovo cijelome području Slovenije, a kao kultura mogao bi zamijeniti klasični krumpir, osobito ako se zbog klimatskih promjena prosječna temperatura u idućih dvadesetak godina u klimatskom pojasu kojemu pripada i Slovenija uistinu poveća za 2,5 do 3 stupnja. Batat je cjenovno konkurentan običnom krumpiru, treba malo vode i lagano se uzgaja, kaže Žnidarčič.

Tri nove sorte batata koje su razvili za potrebe domaćih poljoprivrednika slovenski su stručnjaci nazvali Lučka, Janja i Martina. Sorte se razlikuju po boji mesa i boji kože batata. Za pokusnu sadnju tih sorti, što su ih razvijali više godina, odabrali su tri polja u različitim klimatskim zonama: kod Nove Gorice, kod Ljubljane i blizu Kranja, a urod je u sva tri slučaja bio zadovoljavajući.

Slovenski biolozi i agronomi zaključuju da će se uzgoj batata u Sloveniji s godinama proširiti te da bi ta kultura jednom mogla čak zamijeniti krumpir koji je sada jedna od glavnih poljoprivrednih kultura. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene