Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očevi daju podršku

Iznimni prinosi i vrtoglava zarada: 'Cilj je da slavonska polja ne budu prazna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podrijetlo mu je iz Srednje i Južne Amerike, a zbog nutricionističkih vrijednosti cijenile su ga i drevne Maje. Slatki gomolj, batat, donosi i vrtoglavu zaradu pa se počeo širiti i slavonskom žitnicom. U sadnji batata u okolici Valpova, bila je i ekipa Dnevnika Nove TV.

Još prošle godine na ovoj je oranici sijao žito, no Josip Kokić iz Marjančaca okrenuo se južnoameričkom batatu.

Pročitajte i ovo Slavonija - 1 Projekt Slavonija Plenković se hvali boljim životom, ali što kažu Slavonci? ''Procijenite sami kad muž i ja živimo s 450 eura'' Tomislav Pokrovac - 4 Po struci limar Vođa seljaka od kojeg strahuju političari: Zadavao glavobolju Petru Čobankoviću, u Njemačkoj otvorio tvrtku pa se vratio u Slavoniju

'Zbrojio sam dva i dva i rekoh, ajde probat ću pa kako bude bude. I tako od pšenice i kukuruza nema ništa, stalno se gubici gomilaju'.

Batat u Hrvatskoj daje iznimne prinose i veliku zaradu.

'20-22 tisuća sadnica po jednom hektaru. Ulaganja su velika, oko 50.000 kuna, ali računajte da je neki prosjek 30 tona. Po otkupnoj cijeni od 4 kune - to je 120.000', kazao je voditelj proizvodnje sadnica Željko Markušić.

Drugim riječima, profit je 70.000 kuna. Batat je tako stigao u Valpovštinu, a uskoro će biti posađen i u okolici Osijeka te Baranji.

'Evo batat je sad na papiru obećavajuć, pa pokušat ćemo vidjet je li to zaista tako', upustio se u proizvodnju i povrtlar Josip Kovač.

Plan je za početak posaditi 5 hektara.

'Naš je cilj da naša slavonska polja ne budu prazna. Da se nađu neke nove kulture, a ne 'što je sij'o moj Apa to ću i ja. Nema više toga', kazala je povrtlarka Jelica Štrok.

Iako zbunjeni, jer za batat nisu čuli, očevi sinovima daju podršku.

'Prvi put sad čujem za to. To je novina u našem podneblju. A što ćemo, moramo se prilagoditi situaciji', svjestan je Josipov otac Štefan Kokić.

Berba će u jesen, a tržište je već sada osigurano.

'Ne da postoji nego nemamo dosta gomolja za tržište Hrvatske, a kamoli Europe s kojima imamo i s nekim centrima izvana već sklopljene ugovore', naglasio je voditelj proizvodnje sadnica Markušić.

Saditi kulturu od koje će dobro živjeti, Slavoncima je razlog za slavlje. Jer želja im je ostati na zemlji i novim generacijama osigurati budućnost. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene