Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Francuska 'potvrdno' odgovorila

Uran za iranski istraživački reaktor će obogaćivati Moskva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je spremna obogaćivati uran za iranski istraživački nuklearni reaktor kako Iran to ne bi sam činio, javile su tri ruske agencije, pozivajući se na ruske dužnosnike koji su htjeli ostati anonimni.

'Rusija je sklona toj zamisli. Ako nam se IAEA 'obrati, spremni smo preuzeti taj uran i dodatno ga obogatiti', rekao je izvor blizak pregovorima o iranskom nuklearnom programu, kako je javio Interfax.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dopisi SAD-a, Rusije i Francuske Salehi: Uskoro iransko stajalište o zamjeni urana Slika nije dostupna 'Iran nije prekinuo obogaćivanje urana'

Iran je danas u Ženevi trebao predložiti velesilama, koje sumnjaju da njegov nuklearni program ima vojnu namjenu, da treća strana obogaćuje njegov niskoobogaćen uran do potrebne razine za pogon njegova istraživačkog nuklearnog reaktora u Teheranu, umjesto da ga sam obogaćuje. Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner rekao je u Moskvi da je Francuska 'potvrdno' odgovorila na taj prijedlog. 

Predstavnici šest velikih sila i Irana završili su danas razgovore o iranskom nuklearnom programu i, po prvim informacijama iz iranskih medija, bit će nastavljeni potkraj listopada. Diplomatski su izvori za agenciju dpa priopćili da iransko izaslanstvo nije danas u Ženevi željelo razgovarati o pojedinostima svojega prijepornog nuklearnog programa i da njihovo izaslanstvo neće sudjelovati na tiskovnoj konferenciji najavljenoj za večeras. Iran i šest svjetskih sila (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a SAD, Francuska, Kina, Rusija, Velika Britanija te Njemačka) dogovorili su da će se nov krug razgovora održati potkraj listopada, objavile su iranska televizija na engleskom jeziku Press TV i državna agencija Irna, pozivajući se na izvore bliske razgovorima.

S obzirom na to da ništa iz sadržaja današnjih razgovora još nije procurilo u javnost, agencije kao prvu vijest navode bilateralni susret američkoga državnog podtajnika Nicholasa Burnsa i glavnog iranskog pregovarača Saida Džalilija. To je prvi izravan sastanak nekog iranskog i američkog diplomata na tako viskoj razini u 30 godina. Na sličnim pregovorima prošle godine, u vrijeme dok je u Washingtonu još stolovala vlada Georgea W. Busha, Burns je odbio razgovor i rukovanje s Džalilijem. Teheran je uoči sastanka u Ženevi poručio da je spreman razgovarati o općim temama, poput sporazuma o neširenju nuklearnog oružja ili reforma UN-a, ali da ne kani razgovarati o svom vlastitom nuklearnom programu, inzistirajući da ima 'pravo' na tu tehnologiju. No, kako javlja Reuters pozivajući se na zapadnog diplomata, ta se tema ipak pojavila već u uvodnoj izjavi glavnog iranskog pregovarača na sastanku. Spomenut je tek nedavno otkriveni nuklearni pogon u Komu. Zapadne zemlje žele da Iran dopusti hitan pregled toga pogona te pristup dokumentima i zaposlenicima. Iran je već objavio da je sklon pristati na to.

U Washingtonu su američki dužnosnici prije sastanka objavili da SAD neće Iranu prijetiti novim sankcijama na jednodnevnim razgovorima u Švicarskoj, svjestan da je riječ o teškoj temi koja vjerojatno zahtijeva više sastanaka, ali ni da će trpjeti "beskrajne razgovore samo razgovora radi", rekao je diplomat. Washington je stoga naznačio da priprema "niz područja" u kojima bi se mogle nastaviti sankcije protiv Irana nastavi li se oglušivati o pozive Zapada da svoje nuklearne aktivnosti učini potpuno transparentnima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene