Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad ocijenio je da iduća rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti "neće utjecati" na nastavak iranskog nuklearnog programa, dok je glavni iranski nuklearni pregovarač Saeed Jalili rekao da je Iran ispunio i više od onoga što se od njega očekivalo u svezi s nuklearnim programom, javljaju agencije.


"Naše je stajalište jasno. Za nas je nuklearno pitanje zaključeno", rekao je Ahmadinedžad, kako je objavila internetska stranica državne televizije, a prenijela agencija France Presse, dan nakon dogovora svjetskih velesila o novom nacrtu rezolucije kojom bi se Iran natjeralo da prekine obogaćivati uran.

Vezani članci Slika nije dostupna Ahmadinedžad zadovoljan pregovorima u Ženevi Slika nije dostupna Iran nastavlja obogaćivati uran

Velesile su "donijele beskorisnu rezoluciju", dodao je, reagirajući na vijest da su se pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačka jučer dogovorili o dokumentu o postroženju sankcija protiv Teherana.

Taj će se dokument u idućim tjednima podastrijeti Vijeću koje će o njemu glasovati, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je pak da nacrt nove rezolucije predviđa "dodatne mjere", ali ne i nove sankcije, kako prenosi novinska agencija Ria-Novosti.

"Iran je ispunio i više od onoga što je trebao", izjavio je za svog posjeta Bruxellesu Saeed Jalili u srijedu pred odborom Europskog parlamenta, kako javlja agencija Reuters.

"Svi priznaju da je naša djelatnost miroljubiva", rekao je, govoreći o iranskom nuklearnom programu.

Jalili je usto opet podsjetio da Iran ima pravo na obogaćivanje urana.