Uragan Matthew za sobom ostavlja pustoš (Foto: AFP)
Uragan Matthew za sobom ostavlja pustoš (Foto: AFP)

Uragan Matthew, najsilovitiji u posljednjem desetljeću, skrenuo je u srijedu prema SAD-u, nakon što je ostavio pustoš na Haitiju i u Dominikanskoj Republici gdje je poginulo devet ljudi, a također je pogodio i Kubu.


Florida, Georgia, Južna i Sjeverna Karolina pripremaju se za dolazak uragana te su već proglasile izvanredno stanje i evakuirale stanovništvo s obalnih područja. Uragan Matthew usmrtio je pet ljudi na Haitiju i četvero u Dominikanskoj Republici. Radi se o uraganu četvrte kategoriji na ljestvici jakosti od pet.

Prema dojavama nevladinih udruga, uragan je "silno uništio" Les Cayes, treći po veličini grad na Haitiju, a u cijeloj zemlji je potpuno poplavljeno i oštećeno oko 1800 domova. Haiti je najranjivija od svih karipskih zemalja kada su u pitanju vremenske nepogode, ponajprije zbog uznapredovale deforestacije i erozije zemljišta.

U Dominikanskoj Republici je uragan oštetio oko 200 kuća. Obrušio se i na istočni dio Kube, točnije područje koje je udaljeno 90 kilometara istočno od Guantanama.

Praćen je vjetrovima od 220 km/h i premješta se brzinom od 15 km/h. (Hina)