Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sirijski predsjednik Bašar al-Assad upozorio je Zapad da se ne upliće u poslove Sirije, jer će u protivnom izazvati 'potres' u čitavoj regiji.


'Svaki problem u Siriji će zapaliti cijelu regiju. Ako je plan podjela Sirije, to će podijeliti cijelu regiju. Želite li vidjeti drugi Afganistan, ili još deset Afganistana?', rekao je Assad u intervjuu za Telegraph.

Vezani članci Slika nije dostupna Erdogan: SAD i Zapad krše obećanja i podupiru Islamsku državu Slika nije dostupna Neuspjeh u pokušaju okončanja krvavog rata. Što dalje?

Glavni tajnik UN-a prethodno Assadovoj izjavi u intervjuu, pozvao je sirijskog čelnika na obustavu vojnih operacija i ozbiljne reforme u zemlji. Od ožujka do danas u toj je zemlji ubijeno više od 3.000 ljudi u nemirima.

Assad ističe kako je svjestan da će zapadne zemlje povećati pritisak na njega. 'Sirija je sada centar u regiji. Međutim, ako se igrate sa zemljom onda možete izazvati potres', zaključio je.

Priznao je i kako su njegove snage sigurnosti u ranim fazama ustanka napravile mnoge pogreške, ali da će ubuduće mete biti isključivo teroristi. On je napomenuo kako je, za razliku od ostalih svrgnutih čelnika u regiji, drugačije reagirao na arapsko proljeće.

'Mi ne idemo putem tvrdokorne vlasti. Šest dana nakon što su protesti počeli započeo sam s reformama. Mi se borimo protiv Muslimanskog bratstva još od 1950-ih i ta borba traje i danas', kaže Assad. On pobunu u Siriji opisuje kao borbu između islamizma i pan-arabizma.