Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Barack Obama je pozvao Sjevernu Koreju da surađuje s međunarodnom zajednicom i odustane od nuklearnog programa.


U protivnom će život svog naroda dodatno otežati te je poručio da Washington neće nikada odustati od svoje obveze obrane Južne Koreje.

'Sjeverna Koreja nastavlja razvijati nuklearno oružje, no time će se samo još više izolirati i učiniti nesigurnijom. Ali za Sjevernu Koreju postoji i drugi put', rekao je Obama u američkoj vojnoj bazi 100 kilometara južno od demilitarizirane zone koja dijeli dvije Koreje.

Vezani članci Slika nije dostupna Incident između Sjeverne i Južne Koreje: Ispaljeni pucnjevi upozorenja Slika nije dostupna VIDEO: Južnokorejci vježbali za slučaj napada

>> Srdačno obuhvatio ruke Michelle Obama, pa se pokajao

Napetosti na Korejskom poluotoku porasle su otkako su Washington i Seul optužili Pjongjang za potapljanje južnokorejskog broda u ožujku pri čemu su 46 mornara izgubila život. To je put 'konfrontacije i provokacije', rekao je Obama i poručio Pjongjangu 'neka se ne zavarava' jer 'Sjedinjene Države neće nikada odustati od svoje obveze da brane sigurnost' Južne Koreje.

SAD, Rusija, Kina, Japan i Južna Koreja nastoje Sjevernu Koreju nagovoriti na odustajanje od nuklearnog oružja.Obama će o Sjevernoj Koreji razgovarati na sastancima s južnokorejskim predsjednikom Leejem Myung-bakom i s kineskim Huom Jintaoom na rubu summita skupine G20 u četvrtak i petak. (Hina)