Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tenzije na Korejskom poluotoku navele su vlasti Južne Koreje na organizaciju prve nacionalne civilne obrambene vježbe ove godine a sve u slučaju napada Sjeverne Koreje vojnim zrakoplovima i dalekometnim topništvom.


Južnokorejske vlasti su kazale da su vježbe nužne kako bi ljudi bili svjesni da se iznenadni napad sjevernih susjeda mogu dogoditi u bilo kojem trenutku jer su njihovi vojni zrakoplovi i dalekometno topništvo stacionirani duž cijele granice.

Vezani članci Slika nije dostupna Sjeverna Koreja: Nismo pucali, obavljali smo građevinske radove Slika nije dostupna Južna Koreja rasporedila rakete uz granicu sa Sjevernom Korejom

>> Sj. Koreja zaprijetila Južnoj 'ciljanim' napadima

Točno u 14 sati po lokalnom vremenu sirene su označile početak 15-minutne vježbe za cijelu zemlju. U glavnom gradu Seulu, koji je od granice udaljen tek 40-ak kilometara, zaustavljen je sav promet a pješaci su usmjeravani u skloništa. Kako bi vježba bila što vjerodostojnija mobilizirano je 16 vojnih zrakoplova a ulicama Seula i drugih gradova po prvi put od 1975. provozalo se čak 177 vojnih vozila. Inače, u Južnoj Koreji ovakve se vježbe održavaju i nekoliko puta godišnje, no obično su manjih razmjera, tj. na lokalnoj razini.