Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Opća skupština Ujedinjenih naroda u petak je prihvatila libijski zahtjev da veleposlanike koje imenuje prijelazna vlada prihvati kao jedine predstavnike službenog Tripolija u UN-u što je zapravo priznanje nacionalnoga prijelaznog vijeća.


Skupština u kojoj su predstavnici 193 zemalja prihvatila je taj zahtjev sa 114 glasova za, 17 protiv i 15 suzdržanih. Dužnosnici UN-a kažu da će libijski veleposlanik u UN-u Abdurahman Šalgam ostati na dužnosti glavnoga libijskog diplomata u UN-u.

Odluka Šalgamova zamjenika Ibrahima Dabašija da u veljači prijeđe na stranu pobunjenika potaknula je mnoge libijske diplomate diljem svijeta da se odreknu Moamera Gadafija i osude krvavo gušenje prosvjeda. Šalgam je poslije krenuo Dabašijevim stopama i prešao na stranu pobunjenika. U žestoku je govoru osudio Gadafija, i usporedio ga s Hitlerom i Pol Potom.

Nekoliko zemalja Latinske Amerike oštro je kritiziralo odluku o priznanju izaslanika nove libijske vlade. Veleposlanik Venezuele u UN-u Jorge Valero rekao je na zasjedanju Opće skupštine da njegova zemlja odbacuje 'nelegitimnu prijelaznu vlast nametnutu stranom intervencijom', kao i svaki pokušaj da se Libija preoblikuje u 'protektorat' NATO-a ili Vijeća sigurnosti. (Hina)

Vezani članci Nasilje nad ženom, ilustracija Ozbiljno upozorenje UN-a: Pandemija koronavirusa mogla bi izazvati opasnu epidemiju u kojoj će žene biti najviše pogođene Slika nije dostupna UN traži objašnjenje zašto je Mursi uhićen