UN-ovi istražitelji o Siriji objavili su u petak da će objaviti imena osumnjičenih za ratne zločine u četverogodišnjem ratu u Siriji.


U 9. izvješću nekoliko dana prije zasjedanja Vijeća za ljudska prava u Ženevi u ožujku istražitelji su rekli kako će objaviti povjerljivi popis sudionika ratnih zločina u Siriji koji sastavljaju tri godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Stručnjaci UN-a počeli uništavati kemijski arsenal u Siriji Slika nije dostupna Obama pozvao svijet da ne stoji 'paralizirano': Ne možemo prihvatiti da djecu truju plinom

Oni drže da će u slučaju da to ne učine, samo utvrditi nekažnjivost počinitelja.

Od kada su počeli raditi na popisu, UN-ovi istražitelji su uvijek govorili da žele da popis ostane tajan.

Predsjednik istražnog povjerenstva Brazilac Paulo Pinheiro je u petak u New Yorku predstavio izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Pinheiro je rekao da očekuje da će Vijeće za ljudska prava donijeti odluku o objavi imena na sastanku 17. ožujka.

Dobrodošli u pakao: Sirijom se proširilo novo opako oružje

Istražitelji su rekli da postoji više desetaka imena osumnjičenih za ratne zločine na četiri popisa koji se čuvaju u trezoru u Ženevi. Peti popis treba biti podastrijet Vijeću za ljudska prava sljedećeg mjeseca.

Na popisu su imena zapovjednika jedinica i vođa oružanih skupina, koji su identificirani kao odgovorni za ratne zločine.

Istražitelji nisu htjeli reći je li sirijski predsjednik Bašar al Asad na popisu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook