Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan od 70 autora nacrta UN-ovog izvješća o klimatskim promjenama izjavio je da se povukao iz tima koji je pisao izvješće jer ono stvara 'paniku'.


Richard Tol je rekao za Reuters da se nije slagao s nekim nalazima sažetka koji će biti objavljen u Japanu 31. ožujka.

Vezani članci Partijaneri žele zabavu, a Novalja više reda (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ljeto se ne predaje? Dani puni sunca i topline, pokoji pljusak osvježit će tek dio Hrvatske Slika nije dostupna NEZABILJEŽENO U ZADNJIH 135 GODINA 'To su sve loše vijesti za sav planet'

'Nacrti previše stvaraju paniku', rekao je nizozemski profesor ekonomije sa Sveučilišta Sussex u Engleskoj u telefonskoj izjavi iz Yokohome u Japanu gdje se sastaju vlade i stručnjaci kako bi uredili i odobrili izvješće.

Međutim, priznao je da se neki drugi autori 'ne slažu s njim'.

U konačnom nacrtu izvješća se navodi da će zatopljenje poremetiti opskrbu hranom, usporiti gospodarski rast te da možda već nanosi nepopravljivu štetu koraljnim grebenima i Arktiku.

'Izvješće je proizvod znanstvene zajednice, a ne pojedinca', priopćio je UN-ov Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC). 'Izvješće ne predstavlja stajališta bilo kojeg pojedinca.'

Također navodi da ga je Tol izvijestio u rujnu da se povlači iz tima koji je pisao sažetak. Tol, koji je ranije ponekad bio u sukobu s drugim znanstvenicima jer je ukazivao na moguće koristi od globalnog zatopljenja, dosad nije razglasio svoje povlačenje iz tima.

Ekstremi klimatski fenomeni neće prestati: Zagrijavanje oceana se ubrzalo

Tol kaže da IPCC naglašava rizike klimatskih promjena puno više nego prilike za prilagodbu. Reutersovo prebrojavanje je pokazalo da se u konačnom nacrtu izvješća 139 puta spominje 'rizik', a 8 puta 'prilika'.

On je rekao da farmeri na primjer mogu uzgajati nove usjeve ako klima u njihovim regijama postane toplija, vlažnija ili suša. 'Oni će se prilagoditi. Farmeri nisu glupi', kazao je.

Po njegovim riječima, izvješće umanjuje moguće ekonomske koristi niskih razina zatopljenja. Manje hladne zime mogle bi značiti manje smrtnih slučajeva međuu starijima, a u nekim regijama bi usjevi mogli bolje rasti, smatra Tol.

'Prilično je očito da postoje pozitivni učinci klimatskih promjena, iako nam ponekad nije dopušteno da o njima govorimo', ustvrdio je. Međutim, također je kazao da se u ovom stoljeću očekuje rast temperatura na takvu razinu koja će posvuda štetiti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook