Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće WMO-a

Ekstremi klimatski fenomeni neće prestati: Zagrijavanje oceana se ubrzalo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvješće Svjetske meteorološke organizacije pokazalo je da je 2013. godina jedna od najtoplijih godina do sada.

Brojni ekstremni klimatski fenomeni zabilježeni u 2013. 'pokazatelj su dosljednosti i međuovisnosti' razvoja klime uslijed globalnog zatopljenja kao produkta ljudske aktivnosti, objavila je u ponedjeljak Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u svom godišnjem izvješću.

Pročitajte i ovo Drvo je prvo, ilustracija Svako drvo je važno Zagreb je drugi najzeleniji europski glavni grad: "Možemo prepoloviti broj smrtnih stradanja tijekom najvećih toplinskih valova" Slika nije dostupna Rekordna 2015. NEZABILJEŽENO U ZADNJIH 135 GODINA 'To su sve loše vijesti za sav planet'

'Ta je godina još jednom pokazala dramatičan utjecaj suša, toplinskih udara, poplava i tropskih ciklona na ljude i imovinu na svim stranama planeta', piše u izvješću u kojem se potvrđuje da je 2013. podijelila prvo mjesto s 2007. godinom kao šesta najtoplija godina, čime se nastavlja dugoročni trend globalnog zatopljenja.

'Od kada postoje mjerenja, 13 od 14 najtoplijih godina zabilježeno je u 21. stoljeću i svako od posljednja tri desetljeća bilo je toplije od prethodnoga, kulminirajući s razdobljem od 2001.-2010. kao najtoplijim desetljećem u povijesti', ističe se u izvješću WMO-a, UN-ove agencije sa sjedištem u Ženevi.

Prosječna globalna kopnena i oceanska temperatura na površini iznosila je 2013. godine 14,5 stupnjeva Celzija - 0,50 stupnjeva Celzija više od prosjeka zabilježenog u razdoblju 1961.-1999. i 0,03 stupnja Celzija viša nego u razdoblju od 2001.-2010.

Temperature su posebice porasle u dijelovima južne polutke, pa je tako Australija zabilježila rekordno visoke temperature, a jako vruće bilo je i u Argentini.

'U sljedećih 20 godina vremenske anomalije će se udvostručiti!'

'Prirodni fenomeni poput vulkanskih erupcija ili pojava kao što su El Nino i El Nina uvijek su pridonosili oblikovanju naše klime, utjecali na temperature i poticali katastrofe poput suša i poplava. Ali mnoge ekstremne pojave u 2013. su u skladu s očekivanim posljedicama klimatskih pojava uzrokovanih ljudskim djelovanjem. Kiše su bile obilnije, vrućine još jače, a zbog podizanja razina mora oluje su bile razornije, a obale poplavljenije pa su i štete bile puno veće. Tragičan pokazatelj toga je tajfun Haiyan koji je pogodio Filipine', istaknuo je glavni tajnik WMO-a Michel Jarraud.

'Nema zastoja u globalnom zatopljenju. Zagrijavanje naših oceana se ubrzalo. Više od 90 posto viška energije zarobljeno u stakleničkim plinovima skladišti se u oceanima. Količina stakleničkih plinova dosegla je rekordne razine, što znači da će se oceani nastaviti zagrijavati stoljećima. Zakoni fizike su nepogrešivi', istaknuo je Jarraud. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene