Kim Jong Un (Foto: AFP)
Kim Jong Un (Foto: AFP)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) odobrilo je u srijedu privremeno izuzeće od sankcija za sjevernokorejske dužnosnike koji bi trebali sudjelovati na summitu američkog i sjevernokorejskog predsjednika Donalda Trumpa i Kim Jong Una, koji je najavljen za 12. lipnja u Singapuru, objavila je agencija Reuters.


Izaslanstvo Sjeverne Koreje izuzeto je od sankcija na zahtjev Singapura, koji je Vijeću sigurnosti uputilo dopis u kojemu se navodi kako je summit prilika za unapređenje miroljubivog rješavanja nuklearnog pitanja i uspostavu mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku i u regiji.

Vezani članci Čelnici dviju zemalja (Foto: AFP) Trump objavio da će se njegov drugi susret s Kim Jong-unom održati u Hanoju: "Jedva čekam susret s Kimom!" Donald Trump (Foto: AFP) Trump o povijesnom susretu: "U prvoj minuti sastanka ću znati jesu li ozbiljni"

Sjeverna Koreja je pod sankcijama UN-a zbog nuklearnog programa, a sankcije uključuju i zamrzavanje imovine te zabranu putovanja za više desetaka pojedinaca povezanih s tim programom.

Još je neizvjesno hoće li se summit dvojice predsjednika održati, s obzirom da je Sjeverna Koreja priopćila kako nije spremna na jednostrano napuštanje nuklearnog oružja.

Američki predsjednik je pak izjavio u utorak da je sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un "ozbiljan" u namjeri da iz svoje zemlje ukloni nuklearno oružje, ali nije isključio mogućnost da se odgodi njihov povijesni susret na vrhu. (Hina)