Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Samuel Kunz, treći na popisu najtraženijih nacističkih zločinaca Centra Simona Wiesenthala, optužen za sudjelovanje u ubojstvu 430.000 Židova, umro je u četvrtak u 89. godini.


Informacija je to koju je objavio središnji ured za istraživanje nacističkih zločina u Dortmundu. Samuelu Kunzu trebalo se suditi za ta ubojstva zatočenih Židova koja je počinio kao čuvar koncentracijskog logora Belzeca u Poljskoj, između siječnja 1942. i srpnja 1943.

'Znali smo da su Židovi ubijani'

Predmet se vodio na sudu u Bonnu, budući da je Kunz živio u predgrađu bivše njemačke prijestolnice. Samuel Kunz je istražiteljima zaduženim za istragu o Johnu Demjanjuku, kojemu se od jeseni 2009. sudi za ratni zločin, otvoreno priznao da je radio u logoru smrti u Belzecu. 'Znali smo da su Židovi ondje ubijani a zatim spaljivani', rekao je.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Rekli su mi - ti si sada taj broj. Nemoj ga nikada zaboraviti jer inače ne postojiš' Slika nije dostupna Mjesto na kojem su nacisti učili ubijati - Pronađeno 30 tisuća živih kostura

Demjanjuku se od 30. studenoga 2009. sudi zbog sudjelovanja u ubojstvu 27.900 osoba u nacističkom logoru u Sobiboru, u Poljskoj, gdje je od konca ožujka do konca rujna 1943. radio kao čuvar. (Hina)