Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Moskvi je danas umro Veljko Kadijević.


Bivši general JNA Veljko Kadijević umro je danas u Moskvi. U Hrvatskoj su protiv njega podignute tri optužnice za zločine protiv civilnog stanovništva.

Vezani članci Radoslav Katičić (Foto: PALAVRA PRESS/PIXSELL) Preminuo jezikolovac Radoslav Katičić, jedan od autora Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika Dario Kordić (Foto: Pixsell, Dusko Jaramaz) Dario Kordić govorio o vjeri na skupu don Stojića, aktivisti mu vikali: "Ti si ratni zločinac!"

Kadijević je rođen 1925. godine u Glavini Donjoj kod Imotskog. Nakon Drugog svjetskog rata vojnu je karijeru nastavio u Jugoslavenskoj narodnoj armiji.

Veljko Kadijević postao Rus, neće biti izručen Hrvatskoj

Dužnost saveznog ministra obrane obnašao je u periodu od 1988.-1992. godine, dakle i 1991. kad su izvedeni napadi na Vukovar i Dubrovnik zbog čega su protiv njega podignute optužnice za ratni zločin.

Kadijević je pobjegao nakon poziva Haškog suda da stupi na klupu za svjedoke zbog čega je za njim i Interpol izdao tjeralicu. 2008. godine dobio je rusko državljanstvo zbog čega nije mogao biti izručen Hrvatskoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook